Ministrul Transporturilor: Electrificarea căii ferate Cluj-Episcopia Bihor, proiect major de peste 7 miliarde de lei
Telex » Știri 14 februarie 2020
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a semnat, astăzi, un acord cu primarii din Cluj-Napoca, Oradea și Arad privind susținerea electrificării și reabilitării liniei de cale ferată Cluj-Napoca - Episcopia Bihor, proiect major de infrastructură estimat la 7,3 miliarde de lei, informează Mediafax. Cu acest prilej, Lucian Bode a declarat, într-o conferință de presă, că prin acordul semnat toate părțile interesate sunt obligate să se încadreze în termenele asumate.
Potrivit acestuia, calea ferată electrificată Cluj-Napoca - Oradea - Episcopia Bihor va duce la decongestionarea situației de la Curtici, unde trec zilnic 1200 de garnituri de tren de marfă, așteptarea la graniță fiind imposibil de suportat de cei mai importanți agenți economici din zona de producție auto. „Cei de la Dacia – Renault și Ford mi-au cerut să rezolvăm problema de la Curtici, pentru că stau trenurile zeci de ore să treacă granița în Ungaria din diverse motive. După electrificarea căii ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor vom avea cea de-a doua poartă de ieșire spre Vest”, a subliniat ministrul.
Proiectul prevede reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor pe o distanță de 166 de km, electrificarea liniei pe 160 de km și realizarea unei căi ferate duble pe 88 de km. Modernizarea va duce la creșterea vitezei la 160 km/h pentru trenurile de călători și 120 km/h pentru cele de marfă. De asemenea, se vor moderniza stațiile de cale ferată Cluj-Napoca și Oradea, dar și altele de pe traseu.
Proiectul are o valoare de 7,3 miliarde de lei, sursa de finanțare fiind fondurile europene, iar termenul de finalizare estimat este octombrie 2024.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice