MIPE: 150 de apeluri în valoare totală de 21,91 miliarde euro, lansate în trimestrul al treilea al anului în curs prin programele aferente politicii de coeziune
Telex » Știri 3 august 2023
Autoritățile de management pentru programele aferente politicii de coeziune au planificat lansarea, în trimestrul al treilea al acestui an, a 150 de apeluri de proiecte în valoare totală de 21,91 miliarde de euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 12,85 miliarde euro, a anunțat astăzi Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Calendarul estimativ al apelurilor de proiecte pentru trimestrul al treilea din 2023 poate fi consultat AICI.
Dintre acestea, 65 de apeluri în valoare de 17,54 miliarde de euro vor fi lansate prin cele 8 programele naționale și alte 85, în valoare de 4,37 miliarde de euro, prin programele regionale.
Potrivit unui comunicat al MIPE, investițiile vizate de apeluri adresează nevoilor de dezvoltare ale României în sectoare precum: eficiența energetică, dezvoltarea rețelelor naționale de autostrăzi și căi ferate, transportul public și infrastructura de metrou, modernizarea drumurilor județene, dezvoltarea IMM-urilor, infrastructura și serviciile medicale, inovarea și digitalizarea, infrastructura serviciilor publice esențiale (apă, deșeuri etc.), protecția mediului, educație, incluziune socială, antreprenoriat și integrarea pe piața muncii.
„Absorbția fondurilor puse la dispoziția României pentru perioada 2021 – 2027 este principalul obiectiv al activității Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și al autorităților de management al programelor, iar pregătirea atentă a apelurilor, predictibilitatea și simplificarea accesului la finanțare sunt condiții esențiale pentru a putea atrage banii europeni. Conform estimărilor noastre, până la final de septembrie vor fi deschise peste 150 de apeluri prin care vor avea acces la finanțare atât unitățile administrativ teritoriale, cât și mediul privat, organizațiile societății civile sau alți furnizori de servicii publice. Multe dintre ghidurile solicitantului pentru apelurile aflate în pregătire sunt deja definitivate, după parcurgerea procedurilor de consultare publică. Apreciez efortul tuturor echipelor autorităților de management în pregătirea acestei etape și sunt convins că, odată cu primele apeluri deschise, interesul tuturor potențialilor beneficiari pentru accesarea finanțărilor va fi pe măsura oportunităților pe care le oferă programele acestei perioade”, a declarat ministrul de resort, Adrian Câciu.
♦ Luna august, „vârful” perioadei de lansare de apeluri
Mai mult de jumătate dintre apelurile programate pentru trimestrul al treilea 2023 vor fi lansate în luna august (81 de apeluri cu o valoare totală de 14,15 miliarde euro), atât prin programele naționale, cât și prin cele regionale. În luna septembrie urmează a fi deschise aproximativ 61 de apeluri cu o valoare totală de aproximativ 4,6 miliarde de euro.
„Reamintim că primele apeluri aferente programelor din politica de coeziune au fost deschise în luna iulie, prin Programul Asistență Tehnică 2021 – 2027 și prin programele regionale, iar prin Programele Educație și Ocupare și Programul Incluziune și Demnitate Socială au fost deja anunțate ghidurile solicitantului și perioada de depunere pentru alte apeluri de proiecte ce urmează a fi deschise în cursul acestei luni”, menționează MIPE.
Pentru implementarea Politicii de Coeziune 2021-2027, România dispune de un buget în valoare de 46,44 miliarde euro, din care aproape 31 miliarde euro fonduri europene. Sumele alocate Politicii de Coeziune vor fi atrase prin 16 programe, 8 programe naționale și 8 regionale.
Programele naționale, care dispun de un buget total de aproape 35 miliarde euro, sunt: Programul Transport, Programul Dezvoltare Durabilă, Programul Educație și Ocupare, Programul Incluziune și Demnitate Socială, Programul Sănătate, Programul Tranziție Justă, Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare și Programul Asistență Tehnică. În același timp, pentru programele regionale a fost alocat un buget total de 11,50 miliarde euro, sumă ce va fi atrasă, la nivelul regiunilor țării, prin Programul Regional Nord Est, Programul Regional Sud Muntenia, Programul Regional Sud Est, Programul Regional Nord-Vest, Programul Regional Centru, Programul Regional Sud-Vest Oltenia, Programul Regional Vest și Programul Regional București-Ilfov.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial