MIPE: Astăzi a fost lansată propunerea Planului Național de Relansare și Reziliență
Telex » Știri 19 martie 2021
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a lansat astăzi propunerea Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR), care include investiții în domenii prioritare: sănătate, educație, mediu, transport și reforme esențiale pentru modernizarea României, informează un comunicat al ministerului de resort. Prezentarea a fost susținută alături de prim-ministrul Florin Cîțu și viceprim-ministrul Dan Barna. „Planul prezentat astăzi include reforme de importanță majoră precum: reforma sistemului de pensii și a celui fiscal, cea a educației – inclusiv reforma guvernanței școlilor, reforma profundă a sistemului de asistență socială, încurajarea formalizării muncii. Pentru toate acestea este nevoie de efortul tuturor, schimbările așteptate presupun mai mult decât investiția unor bani. Un indicator va fi seriozitatea, profunzimea reformelor și a proiectelor pe componente. Ne aflăm într-un moment de restart ca națiune și, deși traversăm o perioadă dificilă, avem șansa să ne reașezăm”, a spus Cristian Ghinea.
Reformele și investițiile sunt grupate pe 30 de componente care acoperă toți cei şase piloni ai Mecanismului de Redresare și Reziliență, așa cum a fost el adoptat de instituțiile europene.
MIPE prezintă câteva exemple de alocări propuse pentru domenii prioritare:
Propunerea PNRR prezentată astăzi va fi aprobată săptămâna viitoare de Guvern și apoi va începe negocierea cu Comisia Europeană. Oficial, această negociere demarează la data de 1 mai 2021, însă discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene au avut loc informal, pe componente, pe parcursul perioadei de elaborare a PNRR.
„În urma unui amplu proces de consultări tehnice și publice, MIPE a primit 1.700 de propuneri sub formă de fișe de reformă și investiții, transmise de către ministerele de linie și partenerii din mediul de business și societatea civilă. Pe baza acestora, propunem o alocare de 41,1 miliarde euro, reprezentând 141% din alocarea României, atât din granturi, cât și împrumuturi (cu 11,91 miliarde euro peste alocarea de 29,19 miliarde euro care a fost actualizată recent de Comisia Europeană).
Documentul integral cu analiza situației actuale, pe piloni și componente, precum și componentele în detaliu pot fi accesate aici.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice