MIPE: CE a aprobat Programul Tranziție Justă, în valoare de 2,5 miliarde euro
Telex » Știri 16 decembrie 2022
Se vor crea 11.000 locuri de muncă și vor fi sprijinite 24.000 de gospodării din șase județe
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat aprobarea, de către Comisia Europeană (CE), a Programului Operațional Tranziție Justă (PTJ). Cu o alocare de 2,5 miliarde de euro, PTJ va finanța măsuri pentru atenuarea impactului închiderii sau transformării unor activități economice dominante în economia locală a 6 județe din România – Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș – și va facilita tranziția acestora la neutralitatea climatică. În acest context, reprezentanții celor 6 județe incluse în Programul Tranziție Justă 2021 – 2027, au semnat o declarație comună de colaborare pentru susținerea tranziției la neutralitatea climatică.
„Parteneriatul cu autoritățile locale este unul dintre pilonii strategiei noastre de creștere a absorbției fondurilor destinate României. Declarațiile comune pe care le-am semnat pentru fiecare dintre județele incluse în Programul Tranziție Justă confirmă angajamentul nostru de a lucra împreună, oricând și oricât este nevoie, pentru a valorifica oportunitățile pe care acest program le aduce pentru regiunile care se confruntă cu provocări economice și sociale. Sunt 2,5 miliarde euro care vor fi direcționate către mediul privat, pentru a crea locuri de muncă și către persoanele active, pentru a le ajuta să se recalifice, dar se vor finanța și măsuri de eficiență energetică și de protejare a mediului, astfel încât să dăm tuturor acestor comunități șansa de a se dezvolta și de a se reinventa. Felicit autoritățile locale din aceste 6 județe și sunt convins că rezultatele demersurilor de acum se vor vedea, în câțiva ani, în fiecare dintre comunitățile care vor beneficia de aceste finanțări”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
„Începând cu luna ianuarie 2023, ne propunem să lansăm ghidurile în dezbatere publică, iar în luna aprilie să deschidem apelurile de proiecte. Vom lăsa deschise apelurile de proiecte o perioadă suficientă pentru pregătirea și depunerea proiectelor. Primul apel este destinat investițiilor pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, fiind una dintre prioritățile Programului Tranziție Justă, pentru toate cele șase județe, cu o alocare totală de peste 700 milioane euro. În cadrul apelului, vom acorda finanțare atât proiectelor între 200.000 și 2 milioane de euro, cât și proiectelor mai ambițioase cu o valoare cuprinsă între 2 și 5 milioane euro. De asemenea, vom utiliza mecanisme de guvernanță participativă în procesul de elaborare a ghidurilor, implicând beneficiarii în pregătirea acestora, în vederea atingerii obiectivelor programului și a țintelor de absorbție asumate. Ghidurile vor fi simple și suple astfel încât să asigurăm un proces eficient de absorbție a fondurilor europene”, a precizat secretarul de stat Ovidiu Cîmpean.
Potrivit unui comunicat al MIPE, cele 2,5 miliarde euro vor genera în total, în cele 6 județe incluse în Programul Tranziție Justă: ▪ 11. 000 locuri de muncă directe nou create; ▪ 6.000 de întreprinderi care vor beneficia de sprijin pentru diversificarea economiei teritoriilor și crearea de locuri de muncă durabile și de calitate; ▪ 30.000 persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională pentru ocuparea locurilor de muncă; ▪ 266 ha de suprafețe vor beneficia de acțiuni de decontaminare și reconversie; ▪ 24.000 gospodării sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator.
Alocările și obiectivele pentru fiecare program sunt:
♦ 537 milioane euro pentru dezvoltarea întreprinderilor și sprijinirea tranziției forței de muncă în județul Gorj
Impactul economico-social până în 2030 al tranziției la neutralitatea climatică a județului Gorj arată un dezechilibru considerabil între pierdere (7400 locuri de muncă) și generare (1700 locuri de muncă), în ceea ce privește ocupațiile care necesită un nivel de pregătire de bază sau mediu. Intervențiile susținute prin Programul Tranziție Justă vor avea drept rezultate: ▪ 2385 locuri de muncă directe create în entitățile care beneficiază de sprijin; ▪ 1268 întreprinderi care vor beneficia de sprijin în vederea diversificării economiei teritoriilor și creării de locuri de muncă de durabile și de calitate; ▪ 6871 persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională pentru ocuparea locurilor de muncă într‑o economie cu emisii reduse; ▪ 74 ha vor beneficia de acțiuni de decontaminare și reconversie; ▪ 6000 gospodării vor fi sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator.
♦ 525 milioane de euro pentru investiții în dezvoltarea economică a județului Hunedoara
Populația și economia județului vor resimți accelerarea tranziției la neutralitatea climatică în contextul în care restructurările din sectorul minier au condus la dispariția a 6400 de locuri de muncă în perioada 2014 – 2019 și în condițiile unui pronunțat declin al populației generale (-8,9%) și al populației active (-13,8%) între 2012 și 2020. Declinul este dublat de prezența riscului ridicat de sărăcie și excluziune socială în orașele mici din Valea Jiului, aproape 30% din populația rezidentă a județului locuind în zone urbane dezavantajate și aproape 7% în zone urbane marginalizate.
În acest context, prin Programul Tranziție Justă se vor finanța: ▪ 2164 locuri de muncă directe create în entitățile care beneficiază de sprijin; ▪ 1286 întreprinderi care vor beneficia de sprijin în vederea diversificării economiei teritoriilor și creării de locuri de muncă de durabile și de calitate; ▪ 6638 persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională pentru ocuparea locurilor de muncă într‑o economie cu emisii reduse; ▪ 74 ha vor beneficia de acțiuni de decontaminare și reconversie; ▪ 6000 gospodării vor fi sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator.
♦ 412 milioane euro pentru stimularea mediului privat, reconversie profesională și reducerea sărăciei energetice în județul Dolj
Județul Dolj este, alături de Gorj, unul dintre cele două centre ale producției de electricitate pe bază de lignit din România, tip de producție care urmează a fi eliminat gradual din structura de producție de electricitate a României până la sfârșitul anului 2030.
Rezultate preconizate: ▪ 1825 locuri de muncă directe create în entitățile care beneficiază de sprijin; ▪ 998 întreprinderi care vor beneficia de sprijin în vederea diversificării economiei teritoriilor și creării de locuri de muncă de durabile și de calitate; ▪ 5633 persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională pentru ocuparea locurilor de muncă într‑o economie cu emisii reduse; ▪ 57 ha vor beneficia de acțiuni de decontaminare și reconversie; ▪ 4000 gospodării vor fi sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator.
♦ 387 milioane de euro pentru investiții în reducerea emisiilor producției de oțel și dezvoltarea activității productive a IMM-urilor în domenii economice cu potențial de creștere în județul Galați
Poziția și facilitățile portuare ale Galațiului au favorizat dezvoltarea celei mai mari unități de producție siderurgică din România. Programul Tranziție Justă își propune sprijinirea tranziției la neutralitatea climatică prin crearea de locuri de muncă decente și durabile, cu valoare adăugată, dar și prin protejarea locurilor de muncă existente în industria siderurgică transformată pentru integrarea într‑o economie cu emisii reduse.
Rezultate preconizate: ▪ 1941 locuri de muncă directe create în entitățile care beneficiază de sprijin; ▪ 939 întreprinderi vor beneficia de sprijin în vederea diversificării economiei teritoriilor și creării de locuri de muncă de durabile și de calitate; ▪ 4078 persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională pentru ocuparea locurilor de muncă într‑o economie cu emisii reduse; ▪ 22 ha vor beneficia de acțiuni de decontaminare și reconversie; ▪ 2800 gospodării vor fi sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator.
♦ 277 milioane euro pentru reconversie profesională și stimularea altor sectoare economice în județul Prahova
Având în vedere acțiunile climatice de reducere a ponderii gazului natural în mixul energetic național de la 18% în 2020 la 12,8% în 2030, precum și măsurile de electrificare și decarbonare a transportului prevăzute în PNRR și descrise în secțiunea anterioară, județul Prahova se va confrunta cu o accelerare a declinului producției de carburanți pe bază de țiței și a producției de energie electrică pe bază de gaze naturale. În acest context, prin Programul Tranziție Justă vor putea fi finanțate acțiuni de sprijin pentru dezvoltarea altor sectoare economice și pentru reconversia forței de muncă, dar și investiții în eficiența energetică.
Rezultate preconizate: ▪ 1600 locuri de muncă directe create în entitățile care beneficiază de sprijin; ▪ 665 întreprinderi care vor beneficia de sprijin în vederea diversificării economiei teritoriilor și creării de locuri de muncă de durabile și de calitate; ▪ 3173 persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională pentru ocuparea locurilor de muncă într‑o economie cu emisii reduse; ▪ 20 ha vor beneficia de acțiuni de decontaminare și reconversie; ▪ 2200 gospodării vor fi sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator.
♦ Buget de 277 milioane euro pentru învestiții în transformarea producției de îngrășăminte și dezvoltarea de domenii noi, în județul Mureș
Aproximativ 6% din emisiile verificate în 2020 provin din producția de îngrășăminte, bazată pe obținerea amoniacului din gaz natural, realizată la Târgu Mureș. Domeniile identificate, în prezent, care ar putea contribui la diversificarea economică durabilă a județului Mureș vizează producția de alimente sănătoase / ecologice (prin utilizarea mai bună a materiilor prime agricole și a celor secundare), prelucrarea lemnului în special prin utilizarea de materie primă din resurse sustenabile, industria textilă, în special prin reutilizarea deșeurilor textile în contextul dezvoltării economiei circulare, prin mai buna valorificare a creativității locale și prin tehnologizarea sectorului pentru producția de textile inteligent.
Rezultate preconizate: ▪ 1342 locuri de muncă directe create în entitățile care beneficiază de sprijin; ▪ 707 întreprinderi vor beneficia de sprijin în vederea diversificării economiei teritoriilor și creării de locuri de muncă de durabile și de calitate; ▪ 3532 persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională pentru ocuparea locurilor de muncă într‑o economie cu emisii reduse; ▪ 19 ha vor beneficia de acțiuni de decontaminare și reconversie; ▪ 3000 gospodării vor fi sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice