MIPE lansează Programul național de investiții în infrastructura de sănătate, cu o valoare de 10 miliarde de lei
Telex » Știri 22 noiembrie 2023
Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE) a lansat astăzi în dezbatere publică proiectul de OUG care reglementează Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești, un program cu o alocare de 10 miliarde de lei, pentru perioada 2024-2030. „Sănătatea este un domeniu în care investițiile și preocuparea Guvernului pentru îmbunătățirea serviciilor trebuie să se regăsească permanent pe lista de priorități. Prin Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești se urmărește cu predilecție o mai bună distribuție a infrastructurii de sănătate între regiuni și județe, creșterea accesului populației la servicii medicale de calitate, creșterea eficacității serviciilor medicale, o mai bună adaptare a infrastructurii la noile cerințe tehnologice și de asigurare a unor circuite funcționale și eficiente în spitalele din aceste zone”, a delcarat ministrul de resort, Adrian Câciu.
Actul normativ va reglementa măsurile necesare pentru crearea unui cadru legislativ care să permită potențialilor beneficiari promovarea proiectelor, astfel încât să se poată asigura accesul întregii populații la servicii medicale esențiale, creșterea calității vieții și atingerea standardelor din țările europene. Programul beneficiază de un buget total de 10 miliarde lei, care va fi asigurat inclusiv din contracte de împrumut cu instituții de credit sau instituții financiare interne sau internaționale și va fi gestionat la nivelul MIPE.
Prin ordonanța de urgență propusă va fi reglementat cadrul general privind Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești.
Valoarea programului derulat de MIPE în perioada 2024-2030 este de 10 miliarde lei. Valoarea maximă aferentă unui proiect finanțată din Program este: a) 1.000.000 mii lei pentru spitale județene/județene de urgență, spitale de urgență, spitale monospecialitate; b) 350.500 mii lei pentru spitale municipale/municipale de urgență; c) 250.000 mii lei pentru spitale orășenești.
Beneficiarii programului pot fi: ♦ unitățile administrativ-teritoriale, astfel cum sunt definite la art. 5 lit. pp) din OUG nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, care au în coordonare/subordonare/autoritate sau dețin în administrare/proprietate unități sanitare publice; ♦ instituțiile publice centrale care au în coordonare/subordonare/autoritate sau dețin în administrare/proprietate unități sanitare publice; ♦ unitățile sanitare publice: spitalele publice orășenești, municipale/municipale de urgență și spitalele județene/județene de urgență, spitale de urgență, spitale de specialitate, inclusiv institute care desfășoară activitate medicală spitalicească și prespitalicească aflate în coordonarea/autoritatea/subordonarea Ministerului Sănătății, inclusiv a autorităților și instituțiilor publice centrale din sfera apărării, ordinii publice și siguranței naționale, respectiv a Academiei Române; ♦ alte instituții care desfășoară activități în domeniul sănătății publice la nivel național, regional, județean sau local; ♦ parteneriat între autoritățile/instituțiile publice locale și/sau centrale și unitățile sanitare publice.
Proiectele vor viza investiții în: a) spitale orășenești și municipale/municipale de urgență; b) spitale județene/județene de urgență, spitale monospecialitate.
Pot fi finanțate următoarele categorii de investiții: a) realizarea de construcții noi și dotare; b) lucrări de modernizare/reabilitare și dotare; c) extindere la construcțiile existente, inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente și dotare.
Nu sunt eligibile investițiile care vizează exclusiv achiziția de dotări.
Finanțarea programului se asigură din: ▪ sume din transferuri, alocate bugetelor locale, de la bugetul de stat, aprobate cu această destinație în bugetul MIPE, la o poziție distinctă de cheltuieli; ▪ împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale și/sau de la alți finanțatori, contractate conform prevederilor legislației privind datoria publică; ▪ sume din bugetele locale alocate cu această destinație; ▪ alte surse legal constituite.
Implementarea programului va fi detaliată în normele metodologice de aplicare a programului.
După aprobarea Ordonanței de urgență, MIPE estimează următorul calendar de implementare: ▪ Elaborare norme metodologice de aplicare a programului aprobate prin HG – 90 zile de la data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență – martie 2024; ▪ Beneficiarii pot depune cereri pentru obținerea avizulului de oportunitate din partea Ministerului Sănătății pentru categoriile de investiții propuse de solicitanți în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a normelor metodologice pentru punerea în aplicare a Programului – aprilie 2024; ▪ Depunere cereri de finanțare la MIPE – în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a normelor metodologice pentru punerea în aplicare a Programului – 15 mai 2024; ▪ Evaluarea cererilor de finanțare – 15 mai 2024 – 15 august 2024; ▪ Aprobare HG cu privire la lista de proiecte propuse spre finanțare - septembrie 2024; ▪ Semnarea contractelor de finanțare – octombrie 2024.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial