MIPE pregătește lansarea măsurii 4.1.1. „Investiții în activități productive” din cadrul Programului Operațional Competitivitate
Telex » Știri 8 octombrie 2021
Ghidul solicitantului pentru măsura 4.1.1. „Investiții în activități productive” din cadrul Axei prioritare 4 – Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19, a Programului Operațional Competitivitate, este în proces de consolidare la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și va fi publicat în formă finală în aproximativ o lună, a anunțat instituția, într-un comunicat. „După ce forma finală a Ghidului solicitantului va fi aprobată, cei interesați vor avea la dispoziție o perioadă de 30 de zile până la lansarea apelului, pentru pregătirea proiectului în vederea depunerii acestuia”, se menționează în comunicat.
Bugetul alocat este de 300 milioane euro fonduri europene plus 58,3 milioane euro fonduri de la bugetul de stat. Valoarea minimă a finanțării nerambursabile, ca urmare a observațiilor transmise în perioada de consultare publică, este de 50.000 euro, iar valoarea maximă este de 1.000.000 euro.
În ceea ce privește condițiile de finanțare incluse în viitorul apel, MIPE precizează că obiectivul Ghidului solicitantului Condiții specifice de accesare a fondurilor, Tip de proiect: „Investiții în activități productive” îl reprezintă susținerea IMM-urilor în cadrul programului de relansare economică cu finanțare din facilitatea de finanțare REACT-EU, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, prin acordarea de ajutoare temporare cu valoare limitată, acelor IMM-uri care se confruntă cu un deficit sau chiar cu indisponibilitatea lichidităților în conformitate cu Regulamentul REACT-EU. Acesta stabilește norme și măsuri de implementare referitoare la resursele adiționale furnizate cu titlul de Asistență de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei cu scopul de a oferi asistență pentru sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale și pentru pregătirea unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei. Astfel, se vor sprijini IMM-urile afectate semnificativ de pandemia de COVID-19 și care nu au avut suficientă reziliență pentru a-și menține indicatorii economici în acest context dificil.
Procentul de minimum 20% din valoarea proiectului pentru componenta de mediu este stabilit în conformitate cu legislația europeană în domeniu și are drept scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Pentru determinarea condițiilor în care o activitate economică contribuie la atenuarea schimbărilor climatice, se vor utiliza Criteriile tehnice de examinare în conformitate cu prevederile Anexei I din Propunerea de Regulament Delegat al Comisiei (UE) de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului. De asemenea – precizează reprezentanții MIPE – AM POC a emis, în data de 15.09.2021 o serie de clarificări cu privire la criteriile tehnice de examinare pentru a determina condițiile în care o activitate economică se califică drept activitate care contribuie în mod substanțial la atenuarea schimbărilor climatice și pentru a stabili dacă activitatea economică respectivă aduce prejudicii semnificative vreunuia dintre celelalte obiective de mediu. Acestea se regăsesc aici.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial