MIPE și Ministerul Educației lansează programul „Primul student din familie”
Numărul 13, 3-9 apr. 2024 » Direct de la sursă
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile pentru programul „Primul student din familie”. Potrivit unui comunicat al MIPE, în cadrul apelurilor de tip competitiv vor fi finanțate proiecte care urmăresc crearea unui cadru care să asigure acces egal la studii universitare de calitate, pentru orice tânăr, indiferent de mediul socio-economic din care provine, fără nicio formă de discriminare, și care, în același timp, să sprijine prevenirea și combaterea abandonului universitar.
Proiectele din cadrul apelurilor PEO pot fi depuse de: ▪ instituții de învățământ superior de stat și particulare; ▪ unități de învățământ preuniversitar de stat, în parteneriat cu instituții de învățământ superior de stat și particulare.
Cererile de finanțare pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, în perioada 28 martie 2024 – 31 mai 2024.
Din fondurile europene vor fi finanțate subvenții pentru elevii de liceu din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a în valoare de 300 de lei/ lună pentru o perioadă de minimum 12 luni și maximum 21 de luni.
Pentru studenți, vor fi finanțate subvenții în valoare de 330 lei/lună, pe o perioadă de minimum 12 luni și maximum 24 de luni.
Subvențiile pentru elevi și studenți nu vor fi achitate în timpul vacanței de vară.
Subvențiile vor fi acordate elevilor/studenților din grupul-țintă al proiectelor depuse de instituțiile de învățământ, proiecte care vor fi finanțate în cadrul apelului.
„Menționăm că modalitatea de acordare a subvențiilor va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ”, se menționează în comunicat.
Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50 milioane euro, repartizat la nivelul a două categorii de regiuni: ▪ pentru regiunile mai puțin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest și Centru), suma totală disponibilă este de 44.970.414,50 euro, din care contribuția UE este de 38.224.849,78 euro (corespunzând unei contribuții UE de 85%), iar contribuția națională este 6.745.564,72 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 15%); ▪ pentru regiunea dezvoltată (București-Ilfov), suma totală disponibilă este de 5.029.585,5 euro, din care contribuția UE este de 2.011.834,20 euro (corespunzând unei contribuții UE de 40%), iar contribuția națională este de 3.017.751,30 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 60%).
„Primul student din familie” este parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), prevăzut în Legea învățământului superior nr. 199/2023, și este finanțat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027 și din bugetul de stat.
Cei interesați pot găsi mai multe detalii despre acest program AICI.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane