Mircea Abrudean: Securitatea cibernetică a devenit un pilon esențial pentru securitatea națională și pentru încrederea cetățenilor în infrastructura digitală
Telex » Știri 30 octombrie, 10:00
Securitatea cibernetică a devenit un pilon esențial pentru securitatea națională și pentru încrederea cetățenilor în infrastructura digitală, într-o lume interconectată, unde tehnologia formează coloana vertebrală a economiilor și societăților noastre, a declarat, la o conferință de specialitate, Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului, citat de Agerpres. „Într-o lume interconectată, unde tehnologia formează coloana vertebrală a economiilor și societăților noastre, securitatea cibernetică a devenit un pilon esențial pentru securitatea națională și pentru încrederea cetățenilor noștri în infrastructura digitală. (...) Securitatea cibernetică este o componentă indispensabilă atât a securității naționale, cât și a celei economice. Națiunile și companiile din întreaga lume se bazează pe sisteme digitale complexe care gestionează totul, de la comunicații guvernamentale sensibile la operațiuni comerciale vitale. Fiecare vulnerabilitate în aceste sisteme devine un punct de intrare pentru atacuri care pot destabiliza economiile, pot perturba afacerile și pot pune în pericol siguranța cetățenilor noștri. Trebuie să lucrăm împreună pentru a stabili standarde comune și a susține inițiative globale pentru schimbul de informații în timp real”, a spus Abrudean la Bucharest Cybersecurity Conference 2024.
El a subliniat că, în acest context, cooperarea cu aliații și partenerii pentru a identifica și neutraliza amenințările înainte de a afecta infrastructura critică este vitală. „Ne aflăm la o răscruce pentru securitatea cibernetică globală. Dincolo de apărarea împotriva amenințărilor, este esențial să promovăm o cultură a securității cibernetice. De la nivelul cetățeanului până la nivelul instituțional, cu cât populația noastră este mai bine informată, cu atât devine mai rezistentă la amenințările cibernetice”, a punctat secretarul general al Guvernului.
Acesta a reamintit că, pe 9 mai 2023, a fost inaugurat, la București, sediul noului Centru european de competențe în materie de securitate cibernetică, o structură al cărei mandat devine crucial în contextul inițiativelor europene pentru securitatea cibernetică, iar ceremonia de semnare a Acordului privind găzduirea de către România a sediului ECCC a avut loc pe 27 septembrie 2024. Inaugurarea birourilor permanente va avea loc în câteva zile, a precizat oficialul guvernamental.
Marți a început conferința internațională de securitate cibernetică Bucharest Cybersecurity Conference 2024, cel mai important eveniment de securitate cibernetică din România. Conferința reunește experți de renume, lideri din industrie și reprezentanți guvernamentali din întreaga Europă și nu numai, având ca scop abordarea provocărilor emergente din sfera securității cibernetice, politicilor publice și protecției infrastructurilor critice.
BCC2024 este o conferință internațională organizată de DNSC, cu suportul Centrului Național de Coordonare (NCC-RO) și al Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), în colaborare cu Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) și Centrul European de Competențe în materie de securitate cibernetică (ECCC).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial