Mircea Fechet: Avem din ce în ce mai multe investiții private în proiecte sănătoase pentru mediu
Telex » Știri 7 octombrie 2024
România are din ce în ce mai multe investiții private în proiecte sănătoase pentru mediu și tot mai multe administrații locale din zonele rurale care rezolvă inteligent problema depozitării gunoiului de grajd, prin intermediul programelor derulate de Ministerul Mediului, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, citat de Agerpres. „Se poate și în România! Avem din ce în ce mai multe investiții private în proiecte sănătoase pentru mediu și tot mai multe administrații locale din zonele rurale care rezolvă inteligent problema depozitării gunoiului de grajd, prin intermediul programelor derulate de Ministerul Mediului. Șapte ferme și cooperative de procesare a cărnii s-au aliniat la startul finanțărilor prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a putea înființa stații de biogaz”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, proiectele depuse însumează 117,2 milioane lei și vizează amenajarea unor sisteme de gestionare sustenabilă a biodeșeurilor agricole provenite din activitățile zootehnice în localitățile Crizbav (Brașov), Vărădia (Caraș-Severin), Ariceștii Rahtivani (Prahova), Rusănești (Olt), dar și în municipiile Iași, Pașcani și Timișoara. „Am participat chiar zilele trecute la inaugurarea unei stații de biogaz în comuna Cordun din județul Neamț și știu cât de mari sunt eforturile pentru a pune la punct investiții robuste, care să protejeze și mediul”, a adăugat ministrul.
El a subliniat că transformarea biodeșeurilor în resurse înseamnă „nu doar o rotiță în plus în mecanismul economiei circulare, ci și energie care este folosită apoi pentru procesul de producție”.
„Pe de altă parte, vedem deja cu toții cum finanțările pentru proiecte verzi transformă multe comunități din mediul rural, pe măsură ce tot mai multe administrații locale înțeleg că problema depozitării gunoiului de grajd și a altor deșeuri agricole poate avea soluție în compostare. Proiectele depuse de UAT Butea (Iași) și Berești-Bistrița (Bacău) pentru investiții în stații de compost se ridică la peste 10,8 milioane lei. Sunt noi dovezi că interesul pentru a găsi soluții performante și în același timp prietenoase cu mediul crește, iar resursele de biomasă pot fi valorificate eficient și în țara noastră”, a precizat Mircea Fechet.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile