Mircea Fechet: Cred că România este țara cu cele mai multe strategii pe cap de locuitor; marea problemă este că nu există "follow-up"
Telex » Știri 12 octombrie 2023
România are nevoie de măsuri care să sprijine modul concret în care este implementată o strategie, prin măsuri sancționatoare, acolo unde există o neconformitate, sau prin orice alt tip de măsuri, astfel încât "să reușim să împingem din spate toată economia", a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la o conferință despre economia circulară, relatează Agerpres. "Strategia în sine nu este suficientă. România la capitolul strategii, fie că discutăm de strategia de adaptare, de schimbări climatice, planuri de acțiune, cred că suntem țara cu cele mai multe strategii pe cap de locuitor - și marea problemă în legătură cu toate aceste documente este că nu există "follow up". (...) Toată lumea, teoretic, după ce citește documentul știe ce are de făcut, însă cred că marea problemă este legată de modul în care ne asigurăm că acea strategie este pusă în aplicare. Cred că aceasta este principala provocare, că ține de Ministerul Mediului, că ține de alte ministere, cred că marea artă este aceea de a veni cu o legislație subsecventă care, prin măsuri care să sprijine modul concret în care implementăm strategia, prin măsuri sancționatoare, acolo unde există o neconformitate sau prin orice alt tip de măsuri - să reușim să împingem din spate toată economia, fie că discutăm despre sectorul public, fie că discutăm despre sectorul privat și fie încurajându-i, fie penalizându-i, să ne asigurăm că de la an la an ne uităm pe hârtie și avem niște cifre concrete", a menționat Mircea Fechet, la conferința "Economia circulară, de la bune intenții la practică".
El a afirmat că, în unele situații, lipsesc lucruri concrete care să facă tranziția de la teorie, adică de la legislație, la practică.
"Dacă discutăm despre repararea echipamentelor electrice și electronice, ne tot chinuim. Acum vreo 4 ani am încercat să scriu un ordin de ministru care să reglementeze acest proces. Am fost și în câteva astfel de facilități de mini-laboratoare de reparație, după care ne-am împotmolit cu ordinul de ministru. Cred că suntem singura țară din lume care reglementează repararea și reutilizarea echipamentelor electrice și electronice, dar în continuare ne lipsesc lucruri concrete care să facă tranziția de la teorie, adică de la legislație, la practică, pentru că ne aflăm exact în aceeași situație de acum 5 ani, de acum 7 ani, în care echipamentele zac, unele dintre ele foarte bune spre a fi refolosite, prin tot felul de hale industriale și alte astfel de fabrici de reciclare, multe ajung tocate, multe ajung valorificate, dar foarte puține ajung să fie reintroduse în economie", a mai spus ministrul. Totodată, el a subliniat că finanțarea reprezintă una dintre cele mai bune metode de încurajare a procesului de trecere la economia circulară.
"Fie că discutăm despre programe ce ar putea fi finanțate din fonduri de mediu, fie că discutăm despre acele fabrici de reciclare despre care tot discutăm, ce urmează să le finalizăm din PNRR, cred că o modalitate de a împinge din spate tot acest proces este finanțându-l", a adăugat Mircea Fechet.
Pe de altă parte, el a subliniat că economia circulară este un concept relativ nou și, probabil, greu de înțeles pentru foarte multe persoane.
"Ciudățenia economiei circulare este aceea că, în timp ce România a evoluat atât de mult în atât de multe domenii, dacă discutăm despre sistemul sanitar, dacă discutăm de infrastructură, de produs intern brut pe cap locuitor, despre orice indicator economic și nu numai, vom constata că, raportat la nivelul pe care România îl avea în anii 1990, față de modelul la care suntem astăzi, există un progres formidabil. (...) Dacă discutăm despre economia circulară, lucrurile au evoluat pe dos pentru că, în anii 1990 eram campioni probabil la refolosirea lucrurilor, la repararea lor, chiar și în materia ambalajelor de băuturi, pentru că ați amintit despre sistemul Garanție-Returnare. Aveam un astfel de sistem pentru că eu încă îmi amintesc cum duceam sticlele la punctul de colectare și recuperam câte 2 lei pentru fiecare sticlă. Din acest punct de vedere cred că am fi fost un exemplu de bună practică privind circularitatea, deși este foarte adevărat că o făceam din niște rațiuni și niște nevoi specifice acelor ani de tristă amintire, însă nimic nu ne oprește, cu atât mai mult cu cât avem toată această încărcătură istorică, să redevenim o țară pionier la capitolul circularitate", a punctat ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial