Mircea Fechet: Prin PNRR ne propunem să extindem suprafața împădurită a României cu peste 27.000 de hectare
Telex » Știri 22 martie, 10:48
România își propune să extindă, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), suprafața împădurită cu peste 27.000 de hectare, în prezent fiind în evaluare aproape 9.000 de hectare, iar 3.000 au fost deja împădurite, a declarat, la briefingul de la finalul ședinței de Guvern de joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, citat de Agerpres. "Important este mesajul pe care îl transmitem. Prin PNRR ne propunem să extindem suprafața împădurită a României cu peste 27.000 de hectare. Avem în acest moment la Ministerul Mediului în evaluare aproape 9.000 de hectare, dacă îmi amintesc bine cifrele. Am împădurit deja peste 3.000 de hectare. Cu alte cuvinte, suntem foarte optimiști că la epuizarea termenului aferent finanțărilor din PNRR, respectiv 30 iunie 2026, vom reuși să tragem toți acești bani și să avem și acele suprafețe împădurite", a spus Mircea Fechet.
El a menționat că în România există în prezent aproximativ 6 milioane de hectare de pădure, dar cifra poate fi extinsă până la 7 milioane, dacă ne raportăm la pădurile care nu sunt parte a fondului forestier.
În ceea ce privește cadastrarea acestor suprafețe, ministrul Mediului a precizat că "suntem departe" de obiectivul de 100% teren cadastrat.
"Pot să admit că, în continuare, în ceea ce privește cadastrarea acestor suprafețe, fie că discutăm despre proprietatea publică a statului român, fie că discutăm despre proprietatea privată, suntem încă departe de momentul la care ne dorim cu toții să ajungem, respectiv 100% teren cadastrat. Dar e un proces continuu în legătură cu care sunt informat și sunt interesat", a punctat Mircea Fechet.
Pe de altă parte, acesta a menționat că proiectul noului Cod Silvic, adoptat de Executiv, are prevederi foarte clare în ceea ce privește management-ul durabil al pădurilor, problema pădurilor în România fiind nu faptul "că se taie mult sau puțin", ci că de multe ori se taie ilegal.
"Or, prin acest act normativ venim în rezolvarea acelei situații și eu cred că din momentul în care putem să spunem că reducem, cât putem să reducem, că n-o să ajungem niciodată la eradicarea totală a furtului de masă lemnoasă, pe urmă putem să discutăm despre absolut orice alte metode prin care să asigurăm gestionarea durabilă a pădurilor", a punctat ministrul Mediului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice