Mirela Călugăreanu (ANAF): Pandemia a fost un catalizator, a accelerat procesul de digitalizare
Telex » Știri 21 ianuarie 2021
Pandemia a fost un catalizator care a accelerat procesul de digitalizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), însă acesta a fost pregătit încă dinainte de declanşarea pandemiei, a declarat, la un eveniment de profil, preşedintele instituţiei, Mirela Călugăreanu, citată de Agerpres. „Pandemia a fost de fapt un catalizator, a accelerat procesul de digitalizare, însă, aşa cum prea bine cunoaşteţi, noi am pregătit acest proces încă dinainte de declanşarea pandemiei. Am reuşit undeva la finalul anului 2019 să ne conturăm o strategie privind informatizarea şi digitalizarea. Şi, de asemenea, vreau să ştiţi că ne-am învăţat bine lecţiile din trecut, cu plusurile şi minusurile lor, căpătând o experienţă, spun eu, consistentă în această direcţie, în acest sens. De altfel, ca urmare a procesului de reorganizare, am reuşit să creăm o nouă structură, un nou departament - Unitatea de Management a Informaţiei -, structură care este dedicată susţinerii şi accelerării procesului de informatizare a agenţiei pe care ne preocupăm să o consolidăm şi care sperăm ca în cel mai scurt timp, respectiv în primul trimestru al acestui an, să fie populată atât cu specialişti din cadrul direcţiilor de business, dar nu în ultimul rând şi cu specialişti din zona IT”, a spus Mirela Călugăreanu.
Ea afirmat că este nevoie de o interferenţă între zona de business şi partea de IT.
În privinţa procesului de informatizare, şefa ANAF a susţinut că instituţia a reuşit anul trecut să finalizeze patru proiecte importante: interconectarea aplicaţiei Phoenix cu Sistemul de administrare a creanţelor fiscale, a operaţionalizat sistemul e-Popriri, a simplificat fişa pe plătitor şi a implementat atât programarea online a contribuabililor, cât şi identificarea vizuală de la distanţă pentru înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual.
Pentru anul acesta, ANAF are şapte proiecte semnificative în derulare, dintre care a menţionat SAF-T şi sistemul Trafic control, sistemul informatic de monitorizare a tranzacţiilor intracomunitare de bunuri. Ambele proiecte sunt realizate prin fonduri europene.
De asemenea, în acest an, ANAF intenţionează să demareze alte 11 proiecte.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național