Misiune de asistență tehnică a FMI pentru îmbunătățirea conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari
Telex » Știri 14 noiembrie 2022
Fondul Monetar Internațional (FMI) a început luni, 7 noiembrie, o misiune de asistență tehnică având ca scop îmbunătățirea conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari, a anunțat, într-o conferință de presă, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuș, citat de Agerpres. "Luni, în 7, a început o misiune de asistență tehnică din partea Fondului Monetar Internațional, care are ca scop îmbunătățirea conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari. Este finanțată integral de către Fond. Practic, nu ne costă niciun leu această misiune. Participă la ea doi experți reprezentând Fiscul din două țări care au administrare fiscală foarte performantă, respectiv Statele Unite ale Americii și Australia. Misiunea se desfășoară până în data de 18 noiembrie și vrem ca prin această misiune să facem un schimb de bune practici și să învățăm de la colegii noștri de la Fiscul din cele două state. Se organizează ateliere de lucru în care colegii noștri din acest domeniu discută spețe, văd cum interpretează dumnealor problemele cu care ne lovim noi în România. Și, de asemenea, o să avem un raport final în data de 18, prin care vom vedea cum vom modifica, dacă e nevoie legislația, proceduri care există în România astăzi pentru a reuși să facem o administrare cât mai performantă acestor persoane fizice cu averi mari", a spus Lucian Ovidiu Heiuș.
El a menționat că misiunea a fost stabilită în urmă cu un an și jumătate. ANAF supraveghează 300 de persoane cu averi mari. Lucian Ovidiu Heiuș susține că persoanele fizice cu averi mari în majoritate își plătesc impozitele și taxele, iar gradul de conformare este unul ridicat.
De asemenea, președintele ANAF a prezentat în conferință rezultatele controalelor la persoanele fizice la care s-a constatat o discrepanță între veniturile declarate și veniturile estimate. Astfel, în luna octombrie, instituția a constatat venituri suplimentare de 30,7 milioane de lei, iar creanțele fiscale aferente acestor venituri suplimentare sunt în valoare de 5,9 milioane de lei.
Lucian Ovidiu Heiuș a prezentat un Top 3 al persoanelor din luna octombrie, pe primul loc fiind o persoană fizică din județul Bihor, cu un venit suplimentar de 12,5 milioane de lei, pe locul II o persoană fizică din județul Satu Mare - o diferență de 7,9 milioane de lei, și pe locul III o persoană fizică din București, sectorul I, cu o diferență de 7,2 milioane de lei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice