MMAP: A început consultarea românilor în proiecte importante de mediu
Telex » Știri 2 iulie 2020
De la începutul lunii iulie, toţi cetăţenii României au la dispoziţie platforma ECOnsultare.ro, prin intermediul căreia pot vota online proiecte importante de mediu şi îşi pot exprima opiniile asupra acestora. Platforma a fost lansată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) şi este primul instrument de consultare şi voting online din România bazat pe un sistem Blockchain, informează instituţia, într-un comunicat. Opiniile populaţiei vor fi parte din fundamentările politicilor de mediu viitoare.
Prima consultare publică pe care MMAP o va realiza prin intermediul ECOnsultare.ro va avea ca subiect sistemul garanţie-returnare. „Precizăm că prin acest sistem, la cumpărarea unei băuturi din magazin, se reţine o garanţie, care este ulterior înapoiată la returnarea ambalajului din sticlă sau PET al respectivului produs, tot în magazin. În acest fel, românii vor fi responsabilizaţi şi motivaţi să returneze ambalajele din sticlă şi PET, care vor lua, astfel, calea reciclării. Astfel, întrebările la care cei care accesează platforma trebuie să răspundă sunt: Consideraţi oportun ca magazinele să primească sticle/peturi/doze de aluminu contra unei garanţii financiare (sume de bani)? Care este valoarea garanţiei pentru care aţi returna ambalajele la magazin?”, se menţionează în comunicat.
„Sper ca o dată cu implementarea sistemului garanţie-returnare să creştem gradul de reciclare, care momentan este de 14% şi să ne apropiem cât mai repede de ţintele pentru a fi la masă cu statele europene. Este esenţial să reuşim să avem un grad mai mare de colectare şi să nu vedem cantităţi imense de deşeuri pe suprafaţa lacurilor de acumulare din România. Noi suntem destul de avansaţi în procesul de elaborare a normelor de implementare. Am avut nenumărate runde de discuţii cu industria, a fost realizat chiar şi un studiu la nivel naţional privind impactul, iar elaborarea Hotărârii de Guvern este în linie dreaptă. Conform legii, avem termen de implementare până la sfârşitul acestui an. Suntem hotărâţi şi determinaţi să finalizăm înainte de acest termen. Tocmai de aceea, consultarea publicului este extrem de importantă pentru întregul proces. Fără sprijinul populaţiei, un astfel de sistem nu va avea succes”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în conferinţa de lansare a platformei.
De asemenea, următoarele consultări publice vor avea ca temă înăsprirea sancţiunilor pentru tăierile ilegale, managementul speciei urs, cum creştem nivelul de protecţie a ariilor protejate, precum şi dacă demersurile întreprinse de MMAP pentru împădurirea terenurilor degradate se bucură de susţinerea publicului. Astfel, întrebările pentru public se găsesc la adresa: https://econsultare.ro/#/last-polls.
Platforma de consultare publică va creşte gradul de democratizare a procesului decizional şi va facilita, într-un mod interactiv, implicarea cetăţenilor în stabilirea şi verificarea fezabilităţii proiectelor propuse, va asigura transparenţă în administraţia publică centrală şi locală şi va presupune asumarea de către cetăţeni a unui rol de participant activ în definirea şi abordarea problemelor comunităţii.
„Orice cetăţean poate intra pe platformă, poate aduce argumente, poate vota pentru a avea o bună reprezentare a ideilor sale. Îi încurajăm pe toţi românii să intre pe econsultare.ro, să-şi facă cont şi să participe activ la politicile de mediu”, a spus ministrul.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial