MMAP: Punct de măsurare a nivelului de poluare urbană pentru zona Harghita, inaugurat la Miercurea Ciuc
Telex » Știri 5 aprilie 2021
O nouă stație de fond urban, care face parte din rețeaua națională de monitorizare a calității aerului (RNMCA), a fost inaugurată, la finalul săptămânii trecute, la Miercurea Ciuc, a anunțat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Noul punct de măsurare are ca scop evaluarea gradului de expunere a populației la nivelul de poluare urbană pentru zona Harghita. „Stația de fond urban (HR-2) efectuează măsurări ale concentrațiilor următorilor poluanți atmosferici: ozon (O3), benzen (C6H6), particule în suspensie fracția PM2,5 (metoda gravimetrică), precum și parametrii meteorologici (direcția vântului, viteza vântului, temperatura aerului, umiditatea, presiunea atmosferică, radiația solară și cantitatea de precipitații)”, menționează reprezentanții MMAP.
„Calitatea aerului pe care îl respirăm este un subiect foarte important pentru noi. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are obligația, din punct de vedere administrativ, de a crește numărul stațiilor de măsurare și monitorizare a calității aerului. Depinde, însă, de fiecare dintre noi cum ne schimbăm viața, modul în care trăim, pentru a nu mai pune atât de multă presiune asupra aerului pe care îl respirăm și asupra mediului înconjurător”, a declarat ministrul de resort, Barna Tánczos.
În România, calitatea aerului este monitorizată cu 148 de stații de măsurare. Aceste stații fac parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) și furnizează, în timp real, Comisiei Europene, informații referitoare la calitatea aerului.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a demarat procesul de extindere a RNMCA cu 60 de stații noi de măsurare, atât în București, cât și în 30 de orașe din țară. În plus, instituția va dezvolta și va administra și o rețea de 50 de senzori de măsurare a calității aerului și o aplicație pentru mobil, care are ca scop o mai bună informare a publicului cu privire la calitatea aerului în timp real. Întreaga investiție în RNMCA este de 3,17 milioane de euro, dintre care 2,17 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (10,5 milioane lei) și 1 milion de euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare (5 milioane lei).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice