MMJS: 352 cămine pentru persoane vârstnice erau licențiate la mijlocul lunii ianuarie
Telex » Știri 21 ianuarie 2019
Numărul căminelor pentru persoane vârstnice licenţiate la mijlocul lunii ianuarie 2019 era de 352, cele mai multe fiind private, iar tarifele variau de la 1.000 lei/lună pe beneficiar la 5.000 lei/lună pe beneficiar sau chiar mai mult, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS), citate de Agerpres. Din totalul căminelor licenţiate, 108 erau publice şi 244 private.
Cel mai mare număr de cămine pentru persoane vârstnice se înregistra în judeţele Cluj - 27, din care două publice, Bihor - 25, toate private, Bacău - 20 (cinci publice) şi Timiş - 17 (cinci publice).
La polul opus, judeţele cu cele mai puţine cămine licenţiate erau Vaslui şi Tulcea, cu câte un cămin, ambele publice, şi Olt, cu două cămine pentru bătrâni, ambele publice.
În Municipiul Bucureşti erau licenţiate 16 cămine pentru persoane vârstnice, toate private, iar în judeţul Ilfov 14, din care unul singur public.
Conform datelor furnizate de MMJS, la solicitarea Agerpres, în urma controalelor efectuate de Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, tariful poate varia de la 1.000 lei/lună/beneficiar (în cazul unui cămin public pentru persoane vârstnice) la 5.000 lei/lună/beneficiar sau chiar mai mult (cămin privat).
„Căminele pentru persoane vârstnice oferă servicii adaptate nevoilor beneficiarului ori gradului de dependenţă al acestuia, astfel că tariful perceput variază de la o persoană la alta. În cazul căminelor publice pentru persoane vârstnice (...) costul mediu lunar de întreţinere se stabileşte în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei vârstnice îngrijite şi are în vedere totalitatea cheltuielilor curente anuale ale căminului pentru persoane vârstnice, diminuate cu sumele primite din Fondul naţional unic de asigurări de sănătate pentru finanţarea drepturilor de personal ale personalului medical şi a medicamentelor. Costul mediu lunar de întreţinere trebuie să asigure îndeplinirea nivelului standardelor minime de calitate şi nu poate fi mai mic decât standardul minim de cost aprobat prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile legii. La această dată, standardul minim de cost anual pentru căminul pentru persoane vârstnice este de 23.784 lei, aşa cum a fost aprobat prin HG nr.978/2015 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale şi a nivelului venitului lunar pe membru de familie în baza căruia se stabileşte contribuţia lunară de întreţinere datorată de susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele rezidenţiale (...)”, precizează reprezentanţii Ministerului Muncii. Aceştia au menţionat că MMJS are în vedere creşterea, în cursul acestui an, a standardului minim de cost.
De asemenea, conform sursei citate, persoanele vârstnice care dispun de venituri proprii au obligaţia de a plăti o contribuţie lunară pentru asigurarea serviciilor de îngrijire personală la domiciliu şi pentru asistarea şi îngrijirea în centre rezidenţiale, stabilită de către autorităţile administraţiei publice locale sau furnizorii privaţi care le administrează.
Contribuţia datorată se stabileşte potrivit cu nevoia beneficiarului şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti, şi ţinând cont de prevederile art.93 din Legea asistenţei sociale nr.292/2011, conform cărora obligaţiile de întreţinere se stabilesc astfel încât să nu afecteze veniturile considerate a fi minim necesare vieţii curente a persoanei/persoanelor obligate la întreţinere, precum şi a copiilor acesteia/acestora.
În cazul îngrijirii asigurate în cadrul căminelor publice, persoanele vârstnice care nu au venituri şi nici susţinători legali nu datorează contribuţia de întreţinere, aceasta fiind asigurată din bugetele locale sau judeţene, după caz, în limita hotărâtă de acestea. „Potrivit art. 25 alin.(5) din Legea nr.17/2000, persoanele vârstnice care au venituri şi sunt îngrijite în cămine datorează contribuţia lunară de întreţinere în cuantum de până la 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăşi costul mediu lunar de întreţinere aprobat. Diferenţa până la concurenţa valorii integrale a contribuţiei lunare de întreţinere se va plăti de către susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine publice, dacă realizează venit lunar pe membru de familie în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii”, mai precizează reprezentanţii MMJS.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice