MMPS propune o serie de modificări la reglementările aferente drepturilor de care beneficiază persoanele cu handicap
Telex » Știri 18 septembrie 2020
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a publicat, pe site-ul instuţiei, pentru consultare, un Proiect de Hotărâre pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, aprobate prin HG nr. 1017/2018, cu modificările și completările ulterioare. Iniţiatorii propun, prin acest proiect, modificarea modelului biletului de transport interurban, avându-se în vedere faptul că prin modificarea Legii nr. 448/2006, sintagma ,,călătorii dus-întors” a fost înlocuită cu sintagma ,, călătorii”. Această modificare a determinat eliminarea, din modelul biletului, a împărțirii acestuia pe cupoane dus, respectiv întors. Implicit, sunt eliminate, sau, după caz, modificate sau completate articolele care au conținut sintagma ,,călătorii dus”, respectiv ,,călătorii întors”. De asemenea, au fost stabilite caracteristici noi ale elementelor de siguranță aferente biletului de călătorie, având în vedere faptul că dimensiunile biletului de transport au fost modificate. Au fost inserate informații privind destinația fiecărei părți componente a biletului de transport pentru o gestionare mult mai facilă a acestuia. Prin proiect, se are în vedere şi prelungirea perioadei de utilizare a biletelor de călătorie valabile la data intrării în vigoare a actului normativ, inclusiv în luna ianuarie 2020.
De asemenea, se aprobă modalitatea de decontare a carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap, familiei, asistentului personal, însoțitorului sau furnizorului de servicii sociale şi indexarea limitelor reglementate la art. 24 alin. (9) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prevăzută în Anexa nr. 3. În acest sens, pentru simplificarea procedurii, se asigură posibilitatea depunerii cererii de opțiune prin mijloace electronice. De asemenea, se stabilește modelul cererii de decontare care trebuie să cuprindă și acordul persoanei privind prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și documentele necesare.
Se clarifică faptul că exprimarea opțiunii pentru decontarea carburantului, conduce la neacordarea de bilete de transport interurban pentru asistentul personal al persoanei cu handicap grav. De asemenea, tot pentru claritate, numărul de călătorii pentru care se decontează carburant în cursul unui an nu poate depăși numărul de călătorii prevăzut la art. 24 alin.(1) și (3) din lege, respectiv: 24 călătorii pentru persoana cu handicap grav și 12 călătorii pentru persoana cu handicap accentuat.
În vederea simplificării modalității de decontare și pentru aplicarea unitară a acesteia, proiectul stabilește modelul borderoului de decont elaborat pentru fiecare persoană solicitantă. Totodată, se stabilește depunerea trimestrială a cererilor de decontare și faptul că decontarea cheltuielilor de transport generate de aplicarea acestor norme metodologice se face în limita creditelor bugetare aprobate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial