MMPS propune prelungirea aplicării măsurilor prevăzute de art. 1 și art. 3 din OUG nr. 132/2020, până la 30 iunie 2021
Telex » Știri 30 octombrie 2020
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a publicat pe site-ul instituţiei, pentru consultare, un proiect de hotărâre pentru completarea HG nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare şi de plată a sumelor acordate în baza OUG nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.
Iniţiatorii propun, prin acest proiect, prelungirea aplicării măsurilor prevăzute de art. 1 și art. 3 din OUG nr.132/2020, cu completările ulterioare.
Prelungirea aplicării prevederilor legale menționate se propune până la 30 iunie 2021.
Pentru măsura prevăzută la art. 3 din OUG nr. 132/2020, cu completările ulterioare, se propune ca aceasta să fie acordată, în continuare, profesioniștilor și persoanelor care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005, republicată, cu modificările ulterioare, care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin. (1) din OUG nr. 30/2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare.
*
Reamintim că OUG nr. 132/2020 privind instituirea unor măsuri de sprijin destinate salariaților şi angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS - CoV – 2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă, prevede posibilitatea acordată angajatorului de reducere a timpului de muncă al salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru și reducerea corespunzătoare a salariului, pentru perioada stării de urgență/alertă/asediu. Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă. Indemnizația se acordă de angajator și se decontează ulterior, de către ANOFM, din bugetul asigurărilor de șomaj.
De asemenea, OUG nr.132 /2020 prevede, pe perioada stării de urgență/alertă/asediu, ca și în cazul măsurii referitoare la timpul redus de lucru, acordarea unei indemnizații lunare pentru profesioniștii definiți de Codul civil, de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, de la bugetul de stat, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
Măsura de sprijin referitoare la reducerea timpului de muncă, precum și cea referitoare la acordarea unei indemnizații pentru profesioniști se poate aplica ori de câte ori se înregistrează stare de urgență/alertă/asediu, perioada de aplicare și procedura de acordre a măsurilor menționate fiind stabilită prin hotărâre a Guvernului.
În acest scop a fost aprobată HG nr. 719/2020, prin care perioada de aplicare s-a stabilit până la 31 decembrie 2020.
La elaborarea noului proiect de HG supus consultării publice s-au avut în vedere, potrivit Notei de fundamentare, evoluția situației epidemiologice din România ca urmare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, numărul din ce în ce mai mare al îmbolnăvirilor și restricțiile în dinamică privind desfășurarea activităților economice, prevăzute în hotărârile Guvernului prin care se prelungește starea de alertă și, de asemenea, s-a luat în considerare că o parte din statele membre ale UE introduc restricții de circulație, de desfășurare a activității economice și sanitare similare celor aplicate în perioada martie – mai 2020, ceea ce afectează și legăturile economice dintre state. În acest context – spun iniţiatorii – este necesar să fie asigurate măsuri de protecție socială pentru angajați, angajatori și alte categorii de profesioniști în concordanță cu situația epidemiologică, în situația în care starea de alertă se va prelungi și după 31 decembrie 2020. „Ținând cont de faptul că la fundamentarea bugetului de stat se aplică prevederile art. 14 din Legea nr.500/2002 privind finanţele publice, cu modificările și completările ulterioare potrivit cărora nici o cheltuială nu poate fi înscrisă în buget şi nici angajată şi efectuată, dacă nu există bază legală pentru respectiva cheltuială, în contextul în care lunile noiembrie și decembrie sunt afectate și din perspectiva procesului electoral, ceea ce ar putea conduce la întârzierea adoptării unor acte normative cu caracter vital pentru cetățeni, neluarea unor măsuri urgente, cu caracter excepțional, în domeniul social și economic ar aduce grave prejudicii cu efecte pe termen lung asupra angajaților, angajatorilor și altor categorii de profesioniști”, se arată în Nota de fundamentare.
În acest context, s-a considerat necesară prelungirea, după 31 decembrie 2020, a perioadei de aplicare a măsurilor prevăzute de art. 1 și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 132/2020, cu completările ulterioare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național