MMSS: A fost prelungită perioada de implementare a programelor de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoane vârstnice, iar numărul de servicii nou create a fost majorat
Telex » Știri astăzi, 10:17
Executivul a prelungit până în iunie 2027 perioada de derulare a programelor de interes național (PIN) pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice și a majorat numărul unităților de îngrijire la domiciliu și cel al serviciilor de distribuire a hranei care pot fi înființate în cadrul programelor. „Astfel, numărul unităților de îngrijire la domiciliu care pot fi înființate a crescut de la 30 la 41, iar numărul serviciilor de distribuire a hranei, de la 30 la 50. Vor putea beneficia de servicii de acordare a hranei în unități înființate prin PIN inclusiv beneficiarii de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde acordate în baza OUG nr. 115/2020”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).
Reamintim că Guvernul a aprobat, în anul 2022, patru programe de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice, precum și finanțarea acestora pentru o perioadă de 24 luni, fără a depăși data de 30 noiembrie 2024, cu suma de 161.034.000 de lei, după cum urmează: ● servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente; ● servicii de acordare a hranei pentru persoanele vârstnice; ● centre de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice; ● servicii sociale de asistență comunitară pentru persoanele vârstnice.
Până în prezent, în urma selecțiilor publice de proiecte, a fost alocată suma de 70.055.000 lei, pentru înființarea a 74 de servicii sociale pentru 3.568 persoane beneficiare, suma totală a plăților rămase neangajate pentru perioada 2022 – 2024 fiind de peste 99.000.000 lei. „Prin prelungirea PIN, alte peste 3.000 de persoane vârstnice vor putea fi sprijinite în vederea creșterii calității vieții acestora”, precizează MMSS.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională