MMSS a postat pe Facebook modul de calcul al punctelor de pensie în funcție de venitul contributiv
Telex » Știri 14 decembrie 2023
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a explicat, într-o postare pe pagina de Facebook a instituției, modul de calcul al punctelor de pensie după fiecare lună de muncă în funcție de venitul contributiv, conform noii Legi a pensiilor, care va intra în vigoare din septembrie 2024. "Poți să calculezi singur câte puncte de pensie obții după fiecare lună de muncă. Este destul de simplu! În noua Lege a pensiilor (Legea nr. 360/2023, art. 85, alin (7): - «Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv». Câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei", se arată în postarea MMSS.
Potrivit exemplului MMSS, un câștig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net) se împarte la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărțit la 6.789 de lei) și rezultă 1,02978 puncte pe luna respectivă (se utilizează cinci zecimale). Aceste puncte lunare se adună, se împart la 12 luni și rezultă punctajul anual. Punctajul anual acumulat se adună și apoi se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR) care e de 81 de lei din 2024.
"Exemplu: Ai muncit 35 de ani și ai avut venituri contributive exact cât este câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat? Înseamnă că ai acumulat 35 de puncte. Rezultă o pensie brută de 2.835 de lei. La numărul total de puncte se mai adaugă și punctele de stabilitate pentru că sunt peste 25 de ani de muncă: 0,5 puncte pe an între 26 și 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 și 35 de ani. În exemplul nostru rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 lei la pensie. În total, o pensie de 3.342 lei. După impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.208 lei", se mai arată în postarea instituției.
Tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, când intră în vigoare Legea nr. 360/2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane