MMSS: Indemnizația de șomaj și beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință se majorează cu 5,1%, de la 1 martie
Telex » Știri 23 februarie 2022
Toate beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) vor crește de la 1 martie 2022, ca urmare a majorării cu 5,1% a acestui indicator, informează Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS). „Potrivit Legii nr.225/2021, începând cu anul 2022, ISR se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv comunicat de Institutul Național de Statistică (INS). Acest indicator stă la baza stabilirii cuantumurilor prestațiilor de șomaj și al unor măsuri active, precum și al beneficiilor de asistență socială”, precizează MMSS, într-un comunicat.
Rata medie anuală a inflației care va sta la baza stabilirii noilor cuantumuri de prestații sociale și beneficii de asistență socială este de 5,1%, ceea ce înseamnă că valoarea ISR crește de la 500 de lei la 525,5 lei.
Beneficiile de asistență socială care sunt raportate la ISR sunt: ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei, alocația lunară de plasament, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap (adulți și copii), nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului și al indemnizației de acomodare, sprijinul pentru adoptatori și ajutorul pentru refugiați.
Ca urmare a aplicării noii valori a ISR, baza de calcul pentru indemnizația de șomaj va fi majorată de la 375 de lei la 394 de lei, prima de inserție va crește de la 1.500 la 1.576 de lei și subvenția pentru persoane marginalizate, de la 2.000 la 2.102 lei.
Același procentaj de creștere, de 5,1%, va fi aplicat și în cazul beneficiilor de asistență socială. Spre exemplu, ajutorul social urmează să crească de la 142 la 149 de lei, indemnizația minimă pentru creșterea copilului, de la 1.250 la 1.314 lei, iar indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap se majorează astfel: de la 350 la 369 de lei (grav), de la 265 la 279 de lei (accentuat).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național