MMSS: Procedura de evaluare a activității desfășurate în cadrul stagiului va fi simplificată și mai accesibilă pentru angajator
Telex » Știri 4 mai 2022
Măsura va facilita accesul tinerilor absolvenți de învățământ superior pe piața muncii
Guvernul a simplificat procedura de evaluare a activității desfășurate de stagiar astfel încât aceasta să devină mai accesibilă pentru angajator. Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), măsura va produce efecte directe și imediate în ceea ce privește numărul de contracte de stagiu încheiate, facilitând accesul tinerilor absolvenți de studii superioare pe piața muncii.
Astfel, proiectul de lege adoptat astăzi de Executiv modifică și completează Legea nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior și prevede eliminarea comisiei de evaluare și introducerea obligației mentorului de a evalua în mod obiectiv activitatea stagiarului și de a propune modalități de îmbunătățire a acesteia.
De asemenea, aceeași măsură a fost luată și în cazul raportului întocmit în prezent de stagiar, în care sunt descrise activitățile desfășurate. Odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, mentorul va avea obligația să realizeze un referat de evaluare cu 10 zile lucrătoare înainte de terminarea perioadei de stagiu, pe care să-l aducă la cunoștința stagiarului în termen de 3 zile lucrătoare.
Actul normativ mai prevede că în cazul în care încetează sau se modifică contractul individual de muncă al mentorului, acesta are obligația de a elabora un raport al perioadei de stagiu parcurse de stagiar până la acel moment. De acest raport se va ține cont la evaluarea finală pe care o face conducătorul compartimentului. Acesta va putea solicita mentorului și alte documente care au stat la baza elaborării raportului.
Documentul stabilește, de asemenea, că stagiarul are dreptul să primească referatul de evaluare și certificatul sau adeverința de finalizare a stagiului și să conteste referatul de evaluare, dacă este cazul. În același timp, contractele de stagiu încheiate potrivit prevederilor Legii nr. 335/2013 și aflate în derulare își vor produce efectele până la expirarea duratei pentru care au fost încheiate.
Perioada de stagiu contribuie la creșterea capacității de inserție profesională a tinerilor absolvenți, prin acumularea primei experiențe de muncă, concomitent cu acomodarea cu rigorile unui loc de muncă, cu responsabilitățile și exigențele specifice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național