MMSS propune ca, în 2024, zilele de 16 august și 27 decembrie să fie declarate zile libere pentru personalul instituțiilor și autorităților publice
Telex » Știri 8 noiembrie 2023
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) propune, printr-un proiect de HG, ca, în anul 2024, zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 să fie zile libere pentru personalul instituțiilor și autorităților publice. „Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar și pentru a crea personalului instituțiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se menționează în Nota de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ.
Potrivit proiectului, pentru recuperarea zilelor de muncă menționate stabilite ca zile libere, instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.
Prevederile nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă ca urmare a caracterului procesului de producție sau specificului activității. De asemenea, prevederea privind stabilirea celor două zile libere nu se aplică magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 16 august și 27 decembrie 2024 și nici participanților în aceste procese.
În zilele de 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.
Operațiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăți unităților Trezoreriei Statului în datele de 15 august și 24 decembrie 2024 se înregistrează în contabilitatea acestor unități cu data de 16 august, respectiv 27 decembrie 2024.
Operațiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăți unităților Trezoreriei Statului în datele de 16 august și 27 decembrie 2024 se înregistrează în contabilitatea structurilor cu atribuții în domeniul decontării din centrala Ministerului Finanțelor în datele de 16 august și 27 decembrie 2024, iar în contabilitatea unităților teritoriale ale Trezoreriei Statului cu ziua lucrătoare următoare fiecăreia dintre cele două zile declarate libere.
Eventualele retururi la încasare aferente operațiunilor înregistrate la nivelul unităților Trezoreriei Statului în datele de 15 august și 24 decembrie 2024, se întocmesc de unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului cu datele de 16 august și 27 decembrie 2024.
Eventualele retururi la încasare aferente operațiunilor înregistrate la nivelul unităților Trezoreriei Statului cu datele de 16 august și 27 decembrie 2024 se întocmesc de unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului cu ziua lucrătoare următoare fiecăreia dintre cele două zile declarate ca libere.
Prin ordin al ministrului Finanțelor poate fi stabilită și desfășurarea altor operațiuni prin Trezoreria Statului.
Unitățile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale care, la 16 august și 27 decembrie 2024, au scadență la obligațiile de plată aferente convențiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor de plată anexate acestora la convențiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestor date.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională