MMSS propune modificări la Legea privind reglementarea activității prestatorului casnic
Telex » Știri 19 martie 2024
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) propune, printr-un proiect de Ordonanță de Urgență publicat în transparență decizională, modificarea și completarea Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic. Potrivit Notei de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ, prin revizuirea cadrului de reglementare a desfășurării activităților prestatorilor casnici, se are în vedere eficientizarea sistemului de plată și evidență a acestor persoane instituit prin Legea nr. 111/2022. Astfel, ținând cont de relația de interdependență dintre legea de instituire a sistemului de tichete de activități casnice (jalonul nr. 387 al PNRR) și platforma care îl operaționalizează (jalonul nr. 397 al PNRR), proiectul conține reglementări menite să sporească șansele de accesare a acestui sistem, deopotrivă pentru beneficiarii casnici și prestatorii casnici, prin lărgirea sferei de activități ce pot fi prestate, prin clarificarea întinderii drepturilor și obligațiilor părților implicate și prin stabilirea unui flux coerent al operațiunilor realizate în platforma dedicată sau la ghișeu, după caz, atât de agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, cât și de furnizorul de serviciu universal.
„Având în vedere că România are un sector informal semnificativ, ajustarea sistemului de tichete de activități casnice în sensul celor de mai sus are potențialul de a stimula persoanele predispuse să fie implicate în activități informale, în special în muncă agricolă și casnică, să participe la economia formală, în cadrul unui raport juridic flexibil, care le conferă și calitatea de asigurați în sistemul public de pensii și în sistemul asigurărilor de sănătate (ca urmare a îndeplinirii condiției minimale de plată a contribuției aferente a minimum 85 de tichete de activități casnice). Astfel, utilizarea sistemului de tichete de activități casnice, inclusiv în zonele rurale cu oportunități limitate de angajare sau cu mobilitatea geografică scăzută a forței de muncă, poate contribui la creșterea ratei de activitate a populației în vârstă de muncă pe piața muncii și la diminuarea ratei sărăciei, prin completarea veniturilor beneficiarilor de venit minim de inserție cu veniturile ocazionale obținute din prestarea activității casnice, permițând, totodată, și șomerilor înregistrați la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă să beneficieze în continuare de drepturile și măsurile prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare. Gradul ridicat de informalitate al economiei românești are consecințe atât în sfera protecției sociale, cât și a finanțelor publice. Instituirea unui sistem de tichete de servicii de activități casnice eficient poate contribui la creșterea ratei de colectare a impozitelor, inclusiv a contribuțiilor sociale”, se menționează în Nota de fundamentare.
Una dintre reglementările incluse în noul proiect de OUG vizează înlăturarea tuturor elementelor de conținut care restrâng sfera de activități ce pot fi realizate de prestatorul casnic, inclusiv cele exprimate prin negație, prin redefinirea activității casnice la art. 2 alin. (1) lit. a), astfel: ”activitate casnică - activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic pentru gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic”. De asemenea, se are în vedere înlocuirea în definiția prestatorului casnic, de la art. 2 alin. (1) lit. b), a sintagmei ”în una sau mai multe gospodării” cu sintagma ”pentru una sau mai multe gospodării”, în scopul asigurării clarității normei.
Proiectul stabilește, totodată, o listă de 25 de activități casnice, ce se constituie ca anexă la ordonanța de urgență. Acestea sunt: 1) curățenia/igienizarea locuinței; 2) strângerea resturilor vegetale din grădină; 3) întreținerea spațiilor verzi; 4) întreținerea și irigarea răsadurilor și a plantelor; 5) toaletarea pomilor; 6) plantarea pomilor, arborilor și arbuștilor; 7) plantarea răsadurilor; 8) călcatul rufelor; 9) spălarea rufelor manual sau la mașina de spălat; 10) spălarea covoarelor (altele decât cele înnodate manual); 11) prepararea hranei; 12) aranjarea și servirea mesei; 13) debarasarea și spălarea vaselor; 14) hrănirea și/sau îngrijirea animalelor de companie; 15) plimbarea câinilor sau a altor animale de companie; 16) transportarea animalelor de companie la/de la cabinetul veterinar; 17) curățarea și întreținerea piscinei/ a acvariilor; 18) realizarea de cumpărături pe bază de listă; 19) tăierea și despicarea lemnelor pentru foc; 20) căratul lemnelor și al materialelor pentru foc; 21) încărcatul-descărcatul de obiecte casnice; 22) spălarea și curățarea autovehiculelor; 23) recoltarea fructelor și legumelor; 24) spălarea geamurilor și a tâmplăriei; 25) văruirea pomilor.
Printre modificările incluse în noul proiect se mai regăsesc următoarele: ▪ indicarea modului în care activitățile casnice se pot modifica și actualiza, ca urmare a transformărilor survenite în sfera sarcinilor casnice și/sau a solicitărilor venite din partea persoanelor interesate, respectiv periodic, de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, la propunerea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cu aprobare prin ordin al ministrului muncii și solidarității sociale și cu publicare în Monitorul Oficial; ▪ eliminarea din sfera de activități ce pot fi realizate de prestatorul casnic a celor specifice profesiei de bonă; ▪ adăugarea ”plății aferente activității casnice” între elementele acordului de voință verbal al părților raportului juridic privind activitatea casnică, prin completarea alin. (5) al art. 3, astfel: ”Beneficiarul casnic și prestatorul casnic convin asupra activităților, a numărului de ore sau a volumului de muncă și asupra plății aferente activității casnice” și prin constituirea unui alineat 51, conținând ipoteza distinctă: ”Plata prestatorului casnic se face conform dispozițiilor prezentei legi, exclusiv cu tichete de activități casnice”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial