MNAR | Conferința „Magic și ocult în satul românesc”
Numărul 16, 24-29 apr. 2024 » Roza vânturilor
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) organizează vineri, 26 aprilie 2024, de la ora 18.00, la parterul Galeriei Naționale, un eveniment în cadrul proiectului „Întâlnire la muzeu” alături de Georgiana Onoiu, care face parte din echipa de specialiști în antropologie și folclor a Muzeului Național al Satului "Dimitrie Gusti".
„Conferința are ca punct de plecare obiectele de patrimoniu împrumutate de la Muzeul Național al Satului «Dimitrie Gusti» pentru expoziția «Victor Brauner. Între oniric și ocult» și ipostazele în care acestea au fost utilizate în lumea satului. Folclorul românesc a fost o importantă sursă de inspirație pentru Victor Brauner, iar expoziția «Victor Brauner. Între oniric și ocult» prezintă încă din prima sală piese de o incontestabilă valoare estetică și etno-documentară, filme și fotografii provenind din cercetările realizate de echipa profesorului Dimitrie Gusti în perioada interbelică, din care a făcut parte etnomuzicologul Harry Brauner, fratele artistului”, se menționează într-un comunicat al organizatorilor.
Prezentarea va cuprinde noțiuni despre cotidian și ceremonial, magic și profan, rolul feminin în performarea actelor magice, credințe și superstiții legate de acestea, istorii de viață, simbolistică.
Ca de fiecare dată, publicul va putea interveni cu întrebări adresate invitatei. Accesul se face pe baza biletului de intrare în valoare de 12 lei.
Georgiana Onoiu este doctor al Universității "Valahia" din Târgoviște, specializarea Istorie. Deține funcția de Șef Secție Tezaurizare patrimoniu cultural. Evidență științifică. Baze de date la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" și este cadru didactic asociat al Universității din București, titular al cursurilor "Managementul patrimoniului etnografic" și "Spațiu, locuire, cultură". Este autoarea volumului "Istorie și modernitate în portul popular din Moldova și Țara Românească" și co-autor a șase cataloage de colecție împreună cu dr. Georgeta Stoica. În anul 2022, a primit Premiul "Simion Florea Marian" al Academiei Române pentru lucrarea "Portul popular din Câmpia Munteniei", în colaborare cu dr. Georgeta Stoica și dr. Paula Popoiu. Totodată este membru în Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial și Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, în calitate de expert atestat de Ministerul Culturii în domeniul portului popular și al textilelor de interior.
Deschisă la parterul Galeriei Naționale (Calea Victoriei 49-53), expoziția "Victor Brauner. Între oniric și ocult” mai poate fi vizitată până la 30 aprilie 2024.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane