Mobilitatea partajată va reprezenta 7% din toate călătoriile în mediul urban în 2030
Numărul 46-47, 22 nov. - 5 dec. 2023 » Lumea în care trăim
Mobilitatea partajată, de la serviciile de tip ride-hailing și până la scuterele electrice, va fi responsabilă în anul 2030 pentru 7% din toate călătoriile efectuate la nivel global în mediul urban, în creștere de la 3% în prezent, potrivit unui raport publicat de firma de consultanță Oliver Wyman, informează Reuters, preluată de Agerpres. Conform documentului, publicat cu ocazia Conferinței de tehnologie de la Lisabona, piața de mobilitate partajată ar urma să ajungă la 400 de miliarde de dolari în 2030.
Mobilitatea partajată a devenit un "model mai sustenabil" pentru a rezolva diferite probleme de transport, precum costurile și emisiile, susține raportul elaborat de Oliver Wyman. "Sectorul mobilității s-a schimbat în mod dramatic în ultimii ani și, pe lângă automobile, există acum la dispoziția oamenilor o gamă de diferite modele de transport", susține Andreas Nienhaus, analist la Oliver Wyman.
La realizarea acestui raport, firma de consultanță Oliver Wyman a utilizat date furnizate de firma de ride-hailing și livrare de mâncare Bolt. "Sectorul de mobilitate partajată a crescut până la a fi utilizat de milioane de persoane în ultimul deceniu. Vedem cum mobilitatea partajată s-a integrat în sistemele de transport urban", susține directorul general de la Bolt, Markus Villig.
Însă, raportul celor de la Oliver Wyman precizează că sectorul de mobilitatea partajată se lovește și de critici. Acest sector a fost considerat vinovat pentru agravarea congestionării traficului și emisiilor prin introducerea unor călătorii suplimentare pe drumurile care erau deja congestionate. În plus, au fost ridicate semnale de alarmă cu privire la siguranța traficului din cauza scuterelor electrice precum și cu privire la condițiile dure de muncă ale șoferilor care lucrează pe scutere electrice.
Raportul estimează că mai mult de 9 milioane de persoane își câștigă traiul de pe urma serviciilor de mobilitate partajată în 2023, iar acest număr este prognozat să crească până la 16 milioane în 2030.
De asemenea, analiștii susțin că mobilitatea partajată are potențialul de a reduce semnificativ emisiile poluante în mediul urban, însă precizează că impactul general este unul mixt deoarece depinde de factori precum comportamentul consumatorilor și coordonarea cu alte moduri de transport.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice