Modelul formularului 179 „Declarație privind compensația la carburanți”, publicat în Monitorul Oficial
Numărul 29-30, 27 iul.-9 aug. 2022 » Curier legislativ
În Monitorul Oficial nr. 754 din 27 iulie 2022 a fost publicat OPANAF nr. 1.363/2022 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului 179 „Declarație privind compensația la carburanți”, act normativ prin care au fost reglementate, totodată, și instrucțiunile de completare a formularului 179.
Declarația privind compensația la carburanți se completează și se depune de către operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienți finali – persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții din depozite și/sau stații de distribuție pentru consumul propriu, care acordă o reducere de preț la prețul de vânzare și beneficiază de la bugetul de stat de o compensare, aferentă reducerii acordate potrivit OUG nr. 106/2022.
Declarația nu poate fi depusă și nu poate fi corectată după anularea rezervei verificării ulterioare, cu excepțiile prevăzute la art. 105 alin. (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare. În situația în care operatorul economic depune declarația după anularea rezervei verificării ulterioare, se bifează rubrica „Declarație depusă după anularea rezervei verificării ulterioare” și se completează temeiul legal pentru depunerea declarației, în rubrica prevăzută în acest scop. În situația depunerii declarației de către succesorii persoanelor/entităților care și-au încetat existența pentru perioada în care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal, se bifează rubrica „Declarație depusă potrivit art. 90 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală” și se completează codul de identificare fiscală al succesorului. De asemenea, la secțiunea „Date de identificare a contribuabilului/plătitorului”, la rubrica „Cod de identificare fiscală” se înscrie codul de identificare fiscală al entității care și-a încetat existența. În cazul în care operatorul economic corectează declarația depusă, declarația rectificativă se întocmește pe același model de formular, înscriind „X” în spațiul special prevăzut în acest scop. Declarația rectificativă se completează integral, înscriindu-se toate datele și informațiile prevăzute de formular, inclusiv cele care nu diferă față de declarația inițială.
Declarația privind compensația la carburanți reprezintă și cerere de compensare, potrivit legii. Declarația se depune până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea, prevăzută de OUG nr. 106/2022. Formularul se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de către operatorul economic.
Declarația privind compensația la carburanți se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile