Modificări la OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
Telex » Știri 24 octombrie, 9:00
Guvernul a modificat, printr-o Ordonanță de Urgență, articolul 2 din OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, noul act normativ preluând o serie de propuneri ale mediului de afaceri. Potrivit unui comunicat al Executivului, modificările aduse au în vedere, printre altele, exceptarea de la obligația utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale a încasărilor efectuate din activitatea de servicii de încărcare a vehiculelor electrice a căror contravaloare se încasează prin intermediul automatelor comerciale exclusiv prin utilizarea cardurilor de credit/debit și/sau a aplicațiilor de tip portofel electronic. De asemenea, prin noua OUG se suspendă, până la data de 31 decembrie 2024, aplicarea: ▪ dispozițiilor care reglementează drept contravenție nerespectarea obligației operatorilor economici: care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz; de a dota cu aparate de marcat electronice fiscale aceste dispozitive, cât și ▪ celor care stabilesc sancțiunea aplicabilă pentru această faptă, doar în cazul acelor operatori economici care, la data controlului efectuat de organul fiscal, au încheiate contracte pentru achiziționarea aparatelor de marcat electronice fiscale de la distribuitori autorizați, cu termen de livrare și instalare până la 31 decembrie 2024.
De asemenea, în cazul operatorilor economici care desfășoară și alte activități pentru care legea prevede obligativitatea utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, dispozițiile care vizează amânarea sancțiunii se aplică exclusiv pentru activitatea de livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale (cum ar fi, fără a se limita la acestea, cele prestate în spălătoriile auto, în stațiile automate de spălare articole textile) ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz. Potrivit datelor puse la dispoziție de industria de profil, în prezent sunt peste 100.000 de echipamente aflate în exploatare, ceea ce face ca procesul de fiscalizare a acestora să fie unul complex.
O altă reglementare introdusă de actul normativ vizează suspendarea, până la data de 1 septembrie 2025, a aplicării sancțiunii prevăzută de lege pentru săvârșirea faptei de emitere a bonului fiscal fără ca acesta să conțină codul de identificare al beneficiarului, numărul de identificare al bonului, precum și datele prevăzute la art.4 alin.(2^1) din aceeași ordonanță de urgență, sub formă de cod QR. (Data și ora emiterii bonului fiscal, numărul de identificare al bonului fiscal, precum și seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal se tipăresc pe bonul fiscal și sub formă de cod QR). Pentru săvârșirea faptei de emitere a bonurilor fiscale cu date eronate se aplică în continuare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național