Modificări la Procedura de aplicare a măsurilor de restructurare a obligațiilor bugetare restante
Telex » Știri 6 iulie 2023
Prin OMF nr. 2045/2023, publicat astăzi în Monitorul Oficial nr. 615/2023, Ministerul Finanțelor (MF) a adus o serie de modificări și completări la Procedura de aplicare a măsurilor de restructurare a obligațiilor bugetare restante, aprobată prin OMFP nr.2810/2019. Actul normativ a fost promovat în vederea armonizării prevederilor OMFP nr. 2810/2019 cu modificările și completările care au intervenit printr-o serie de acte normative ulterioare (OG nr. 6/2019, Legea nr. 112/2022, OUG nr. 85/2022).
Potrivit noului act normativ, obligațiile bugetare care pot face obiectul restructurării reprezintă: a) sumele de orice fel care se cuvin bugetului general consolidat constând în obligații fiscale, precum și obligații bugetare individualizate în titluri executorii emise potrivit legii, existente în evidența organului fiscal central competent în vederea recuperării; b) obligațiile de plată aferente sumelor acordate, în perioada stării de urgență, cu titlul de împrumut din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și transmise spre recuperare organului fiscal central, care nu privesc sume ce fac obiectul ajutorului de stat; aceste prevederi sunt aplicabile și obligațiilor de plată reprezentând taxa pe valoarea adăugată cu scadențe anterioare datei de 31 decembrie 2021 inclusiv și care rezultă din înscrierea în rândurile de regularizări din decontul de TVA a taxei colectate, precum și a taxei deductibile, prin care se corectează taxa pe valoarea adăugată cu scadențe anterioare datei de 31 decembrie 2021 inclusiv.
OMF nr. 2045/2023 conține prevederi referitoare la:
▪ extinderea ariei de cuprindere a obligațiilor pentru care se poate acorda restructurarea obligațiilor bugetare, de la 31 decembrie 2020 la 31 decembrie 2021, inclusiv, precum și modificarea termenelor care au legătură cu termenul de depunere a notificării privind intenția de restructurare a obligațiilor bugetare și cu termenul de depunere a solicitării de restructurare a obligațiilor bugetare;
▪ extinderea ariei de cuprindere a obligațiilor pentru care se poate acorda restructurarea obligațiilor bugetare și cu obligațiile de plată aferente sumelor acordate, în perioada stării de urgență, cu titlul de împrumut din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și transmise spre recuperare organului fiscal central, care nu privesc sume ce fac obiectul ajutorului de stat;
▪ reducerea numărului de cereri de modificare/menținere de la două la una într-un an calendaristic sau, după caz, fracție de an calendaristic.
Totodată, a fost modificat termenul de depunere a raportului trimestrial privind stadiul implementării măsurilor din planul de restructurare, emis de către expertul independent, în cadrul procedurii de restructurare a obligațiilor bugetare reglementată de OG nr. 6/2019, în sensul că acesta urmează să se transmită atât debitorului, cât și organului fiscal competent până în ultima zi, inclusiv, a primei luni din trimestrul următor celui de raportare. Potrivit reprezentanților MF, până în momentul de față, raportul trimestrial privind stadiul implementării măsurilor din planul de restructurare se transmitea atât debitorului, cât și organului fiscal competent, în primele 10 zile ale primei luni din trimestrul următor celui de raportare.
MF precizează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că propunerea de modificare a termenului de depunere a raportului trimestrial privind stadiul implementării măsurilor din planul de restructurare a fost formulată de mediul de afaceri în cadrul ședinței extraordinare a Comisiei de dialog social desfășurată la 14 iunie 2022, unde a figurat pe ordinea de zi proiectul de OUG privind modificarea unor acte normative (devenit OUG nr. 85/2022 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul fiscal și vamal), raportat la dispozițiile referitoare la modificarea OG nr. 6/2019. „Cu privire la această modificare au fost consultate corpurile profesionale, respectiv Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, Camera Consultanților Fiscali, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență, Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România, Camera Auditorilor Financiari din Romania”, precizează MF.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice