MyWIZ, secretul contabililor de succes
Modificări la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase

Modificări la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase

Numărul 27-28, 10-23 iul. 2024  »  Direct de la sursă

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei  pedologice, aprobat prin OMADR și al ministrului Afacerilor Interne nr. 97/63/2020. Astfel – se menționează într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) – potrivit noilor reglementări, procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se vor redacta respectând noile prevederi aprobate.

Suprafața calamitată se va stabili prin măsurare/determinare de către Comisia de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole.

În ceea ce privește evaluarea nivelului producției pe suprafața calamitată, constatarea și evaluarea producției pe suprafața calamitată se fac de Comisia de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, conform Normelor tehnice de evaluare a producției pentru fiecare cultură calamitată.

Pentru determinarea producției medii pe 5 ani anteriori (kg/ha) se va calcula astfel:  producția medie pe 5 ani anteriori din care se elimină valoarea cea mai mare și valoarea cea mai mică, care se completează după cum urmează:

a) pentru producătorii agricoli persoane fizice și/sau persoane fizice autorizate și/sau persoane juridice, care nu au istoric de activitate sau nu au istoric pentru cultura calamitată sau istoricul acestora este mai mic de 5 ani anteriori, aceasta nu se calculează și se stabilește de către Comisia de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole pe baza interogării bazei de date I.N.S. - Tempo On line "AGR110A - Producția medie la hectar, la principalele culturi, pe forme de proprietate, macroregiuni, regiuni de dezvoltare și județe" pentru cultura/județul în cauză;

b) pentru producătorii agricoli persoane fizice autorizate și/sau persoane juridice, care dețin evidențe contabile și au istoric de activitate pentru cultura în cauză, aceasta se stabilește pe baza datelor de producție din evidențele contabile proprii, puse la dispoziția comisiei de către producătorii agricoli;

c) pentru producătorii agricoli persoane fizice și/sau persoane fizice autorizate și/sau persoane juridice, care dețin cel puțin un proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor încheiat în unul din cei 5 ani anteriori, aceasta nu se calculează și se stabilește de către Comisia de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole pe baza interogării bazei de date INS - Tempo On line "AGR110A - Producția medie la hectar, la principalele culturi, pe forme de proprietate, macroregiuni, regiuni de dezvoltare și județe" pentru cultura/județul în cauză.

Pentru stabilirea procentului producției calamitate, Comisia de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole va aplica următoarea formulă de calcul:

% = 100 – evaluarea nivelului producției pe suprafața calamitată / producția medie pe 5 ani anteriori x 100

Situația culturilor la data constatării pagubelor se va determina analizând următoarele aspecte: stadiul de dezvoltare, aspecte de vătămare, măsuri aplicate de către producătorul agricol pentru reducerea sau limitarea pagubelor, detalierea situației existente la momentul constatării, cu referire la suprafețele aflate în perimetrul irigabil, respectiv cât din suprafața calamitată este situată în perimetrul irigabil (ha).

Toate constatările și determinările se vor face în prezența producătorului agricol sau a persoanei împuternicite.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.