Modificări la Schema de ajutor de stat asociată Programului RURAL INVEST
Numărul 20, 24-30 mai 2023 » Curier legislativ
În Monitorul Oficial nr. 439 din 19 mai 2023 a fost publicat Ordinul comun nr. 1.515/191/2023 al ministrului Finanțelor și al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind modificarea Ordinului nr. 933/79/2022 pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat asociate Programului RURAL INVEST, a Procedurii de implementare a Programului și a Convenției de garantare și plată a granturilor. Potrivit actului normativ, în ceea ce privește ajutorul de stat sub formă de grant, perioada de valabilitate a schemei, respectiv perioada în care se emit contracte de garantare, este de la data autorizării de către Comisia Europeană (CE) a prezentei scheme și până la 30 iunie 2022, iar perioada în care se poate efectua plata grantului este de la data autorizării de către CE a schemei și până la 31 decembrie 2024 inclusiv.
Ajutorul de stat sub forma grantului, reprezentând valoarea cumulată a comisionului de risc, a comisionului de administrare și a dobânzilor, se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor – Acțiuni generale, în limita creditelor aferente Programului RURAL INVEST aprobate cu această destinație, la titlul 55 «Alte transferuri», articolul 55.01 «Transferuri interne curente», alineatul 55.01.46 «Transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat», și se virează lunar, până la 31 decembrie 2024 inclusiv, în contul FGCR, pe baza situațiilor centralizatoare privind dobânzile datorate, transmise de instituțiile de credit pe propria răspundere, și pe baza deciziilor de plată a sumelor de virat în contul FGCR, emise și transmise de administratorul schemei.”
De asemenea, în noul act normativ se mai stipulează, între atele, că, în cadrul schemei de ajutor de stat asociate acestui program, din ajutorul de stat se acoperă plata dobânzii datorate de beneficiarii Programului pe o perioadă de 24 de luni de la data acordării creditului, fără a se depăși data de 31 decembrie 2024 (inclusiv), precum și valoarea integrală a comisionului de administrare și a comisionului de risc datorate pe întreaga durată de derulare a creditului garantat în cadrul Programului, precum și o componentă nerambursabilă în valoare de maximum 10% aplicată la valoarea finanțării garantate, ce se va acorda din bugetul de stat prin bugetul MF, în limita creditelor aprobate în buget cu această destinație.
Noul Ordin prevede că, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la virarea de către MF a contravalorii grantului conform prevederilor schemei de ajutor de stat asociate Programului, FGCR, în calitate de administrator al schemei, virează fiecărui finanțator sumele aferente componentei de dobândă din grantul acordat de proprietarul schemei. Plata componentei de dobândă se efectuează până la data de 31 decembrie 2024 inclusiv, în limita bugetului alocat schemei prin Programul „Transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat”, conform angajamentului legal emis în baza unei decizii de plată a sumelor de virat în contul FGCR, emisă și transmisă lunar de administratorul schemei.
Modificarea termenului de plată a componentei de dobândă se aplică în mod corespunzător acordurilor de finanțare încheiate, nefiind condiționată de încheierea de acte adiționale. Prevederile prezentului ordin se aplică în mod corespunzător acordurilor de finanțare încheiate până la data intrării în vigoare a acestui act normativ, fără a fi necesară încheierea de acte adiționale pentru modificarea termenului de plată a componentei de dobândă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională