Modificări la schemele de ajutor de minimis aferente Programului de promovare a exportului
Telex » Știri 6 ianuarie 2021
În Monitorul Oficial nr. 8 din 5 ianuarie 2020 a fost publicat Ordinul nr. 3.641/2020 al MEEMA pentru modificarea Ordinului MEEMA nr. 1.882/2020 privind aprobarea schemelor de ajutor de minimis pentru acțiunile din Programul de promovare a exportului, finanțat de la bugetul de stat.
În ceea ce priveşte schema de ajutor de minimis destinată participării operatorilor economici la târguri și expoziții internaționale organizate în străinătate, actul normativ prevede că numărul maxim al operatorilor economici care beneficiază de sprijin este de 3.000. De asemenea, potrivit noului Ordin, selectarea operatorilor economici participanți la târguri și expoziții internaționale organizate în străinătate se realizează de către o comisie de selecție constituită prin ordin al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri, pe baza unei proceduri transparente și nediscriminatorii. Comisia de selecție va verifica eligibilitatea operatorilor economici, inclusiv din punctul de vedere al reglementărilor de ajutor de stat/de minimis, va verifica respectarea regulii de cumul (conform declarației pe propria răspundere din anexa nr. 5 la ordin), va încheia procesul-verbal de selecție a operatorilor economici (proces-verbal care constituie act administrativ ce poate fi contestat în condițiile legii), va comunica rezultatele selecției operatorilor economici. Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, este de maximum 250 milioane lei.
De schema destinată organizării de misiuni economice în străinătate vor beneficia, potrivit noilor reglementări, maximum 1.000 operatori economici. Selectarea operatorilor economici participanți se realizează de către o comisie de selecție constituită prin ordin al ministrului, pe baza unei proceduri transparente și nediscriminatorii. Comisia de selecție va verifica eligibilitatea operatorilor economici, inclusiv din punctul de vedere al reglementărilor de ajutor de stat/de minimis, va verifica respectarea regulii de cumul (conform declarației pe propria răspundere din anexa nr. 5 la ordin), va încheia procesul-verbal de selecție a operatorilor economici (proces-verbal care constituie act administrativ ce poate fi contestat în condițiile legii), va comunica rezultatele selecției operatorilor economici. MEEMA va înștiința operatorii economici selectați asupra valorii estimative a ajutorului de minimis ce poate fi acordat. Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, este de maximum 30 milioane lei
Schema de ajutor de minimis pentru realizarea de studii de piață și pe produse va sprijini maximum 1.000 de operatori economici. Prestatorii de servicii vor fi selectați ca urmare a unei proceduri de licitație publică, pe baza unei proceduri transparente și nediscriminatorii. MEEMA, prin Comisia de selecție, va acorda un ajutor de minimis numai după ce va verifica criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, inclusiv conform regulilor de ajutor de stat/de minimis, respectarea regulii cumulului, respectiv dacă suma totală a ajutoarelor de minimis primite de o întreprindere unică pe parcursul unei perioade de 2 ani fiscali, în anul fiscal în curs și suma care urmează a se acorda în baza schemei fie din surse ale statului sau ale autorităților locale, fie din surse comunitare nu depășește pragul de 200.000 euro, respectiv de 100.000 euro, dacă operatorul economic efectuează transport de mărfuri în contul terților sau contra cost. Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, este de maximum 10 milioane lei.
Schemele se aplică de la data intrării în vigoare până la 31 decembrie 2023.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial