Modificările cerințelor de raportare contabilă anuală pentru instituțiile de credit, în dezbatere publică
Numărul 7, 28 feb. - 6 mar. 2017 » Curier legislativ
Pe site-ul Băncii Naționale a României (BNR) a fost pus în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de act normativ pentru modificarea reglementărilor referitoare la întocmirea raportării contabile anuale de către instituțiile de credit, pentru necesitățile de informații ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Proiectul de ordin vizează modificarea Ordinului BNR nr. 1/2013 în vederea asigurării corelării cerințelor de raportare anuală pentru instituțiile de credit cu cele aferente operatorilor economici, prevăzute de OMFP nr. 166/2017, se arată în anunțul publicat pe site-ul instituției.
Așa cum am precizat într-un articol publicat anterior în CECCAR Business Magazine, OMFP nr. 166/2017 stabilește condițiile de întocmire și depunere la unitățile teritoriale ale MFP a situațiilor financiare anuale, respectiv a raportărilor contabile anuale de către operatorii economici cărora le sunt incidente Reglementările contabile aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, precum și de către societățile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, inclusiv cele al căror exercițiu financiar diferă de anul calendaristic.
Potrivit legii, și instituțiile de credit au obligația să întocmească și să depună raportări contabile anuale la unitățile teritoriale ale MFP, distinct de situațiile financiare anuale, cu excepția sucursalelor instituțiilor de credit din alte state membre, care au obligația să întocmească și să depună doar raportări contabile anuale. Raportarea contabilă anuală întocmită de aceste instituții cuprinde situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii; contul de profit sau pierdere; formularul Date informative; situația imobilizărilor necorporale și corporale; defalcarea anumitor elemente din contul de profit sau pierdere; și alte informații.
Normele metodologice aprobate prin Ordinul BNR nr. 1/2013, cu modificările și completările ulterioare, care stabilesc condițiile de întocmire și depunere a raportărilor amintite, vor fi astfel actualizate. Modificările prevăzute în proiectul aflat în consultare publică se referă la cerințele privind datele de identificare a instituțiilor de credit, precum și la Formularul Date informative (cod 30). În ceea ce privește formularul menționat, modificările constau în introducerea unor formule de calcul și actualizarea prevederilor referitoare la cadrul legislativ incident.
Odată finalizată procedura de aprobare a proiectului normativ în cadrul BNR, prevederile acestuia ar urma să intre în vigoare începând cu raportarea contabilă anuală aferentă exercițiului financiar al anului 2016.
Persoanele interesate pot trimite propuneri și observații pe marginea proiectului de act normativ până la 7 martie a.c. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul BNR.
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională