Monitorizarea permanentă a câmpului electromagnetic, disponibilă online
Telex » Știri 25 august 2016
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunţat că pune la dispoziția publicului, sub formă de hartă interactivă online, măsurători ale câmpului electromagnetic generat de surse de frecvență joasă sau înaltă, precum stații radio/TV, GSM, UMTS, WiFi, WiMax sau alte echipamente de emisie-recepție care operează în gama de frecvențe 100 kHz – 7 GHz, realizate cu senzori ficși, ca parte a planului său anual de măsurători. Harta este disponibilă la adresa www.monitor-emf.ro.
Harta oferă detalii cu privire la locul, perioada și nivelul măsurat al intensității câmpului electromagnetic, exprimat în valoare absolută, dar și în procente față de nivelurile reglementate. Măsurătorile sunt realizate de ANCOM respectând recomandările europene în domeniu, rezultatele obținute până în prezent arătând că nivelurile de emisie se situează mult sub limitele maxime admise de lege. Măsurătorile din harta ANCOM sunt realizate de 50 de senzori ficși de monitorizare de bandă largă amplasați în București și alte 35 de orașe din țară. Acești senzori funcționează permanent, transmițând rezultatele către platforma informatică o dată la 24 de ore, și sunt plasați în exterior, în spații publice în vecinătatea cărora există aglomerări din punct de vedere al surselor de câmp electromagnetic. Fiecare senzor folosește o sondă izotropică triaxială de măsurare a intensității câmpului electric în patru benzi de frecvențe: 100 kHz – 7 GHz, 925 MHz – 960 MHz, 1805 MHz – 1880 MHz și 2110 MHz – 2170 MHz. În plus față de monitorizarea permanentă a câmpului electromagnetic prin senzori ficși, ANCOM realizează și măsurători cu echipamente mobile. Potrivit reprezentanţilor ANCOM, atât măsurătorile cu senzori ficși, cât și cele cu echipamente mobile sunt realizate exclusiv în spațiul public.
„În contextul protejării utilizărilor legale ale spectrului radio de interferențe prejudiciabile, ANCOM realizează constant activități de monitorizare a frecvenţelor radio cu utilizare neguvernamentală pentru a verifica respectarea obligaţiilor cuprinse în licenţele de utilizare a frecvenţelor radio şi în autorizaţiile de asignare a frecvenţelor acordate de Autoritate și pentru a depista și înlătura emisiile radio neautorizate”, se precizează într-un comunicat al ANCOM.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial