Monitorul Social: România, printre statele cu cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante din UE în industrie, construcții și servicii
Numărul 41, 16-22 oct. 2024 » Analize și sinteze
România se numără printre statele membre ale UE cu una dintre cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante în industrie, construcții și servicii, de doar 0,8% din totalul locurilor de muncă, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 2,9%, potrivit celui mai recent infografic publicat de Monitorul Social, un proiect al Fundației Friedrich Ebert România, relatează Agerpres. Conform sursei citate, rata locurilor de muncă vacante reflectă procentajul posturilor neocupate din totalul locurilor de muncă într-o țară sau într-un sector de activitate.
Alături de România (0,8%), pe harta distribuției scăzute a locurilor de muncă vacante se regăsesc țări din Europa de Est și de Sud ca Polonia (0,9%), Bulgaria (0,8), Slovacia (1,1%), Grecia (1,6%), Spania (0,9%) și Portugalia (1,4%), conform statisticilor Eurostat din 2023. La polul opus, o rată ridicată a locurilor de muncă vacante se înregistrează în țări vestice cu economii puternice, precum Austria (4,7%), Belgia (4,6%), Olanda (4,5%) și Germania (4,1%).
„Să analizăm, pe scurt, semnificația unei rate scăzute a locurilor de muncă vacante și legătura acestui indicator cu alți factori economici, cum ar fi rata șomajului. Pe de o parte, o rată scăzută a locurilor de muncă disponibile într-un an indică tensiuni și blocaje existente în oferta locurilor de muncă disponibile pe piața muncii. De exemplu, atunci când cererea de locuri de muncă este mai mare decât oferta, acest dezechilibru poate afecta salariile în anumite domenii de activitate în care mulți șomeri și alte persoane care nu sunt înregistrate oficial caută un loc de muncă. Pe de altă parte, diferențele comparative dintre rata scăzută a locurilor de muncă vacante din România și rata șomajului relativ crescută, reflectă nepotriviri între competențele cerute de angajatori și competențele persoanelor care se află în căutarea unui loc de muncă”, susțin reprezentanții Fundației Friedrich Ebert România.
În România, rata șomajului este de 5,6%, situându-se în media țărilor UE. Țara noastră se plasează în privința ratei șomajului alături de țări din Europa de Vest, ca Belgia (5,5%), Luxemburg (5,2%), Danemarca (5,1%), dar și de țări din Europa de Sud și Est, Slovacia (5,8%), Cipru (5,8%), Croația (6,1%) și Estonia (6,4%).
Potrivit sursei citate, cifrele mai indică faptul că în rândul țărilor cu o rată a șomajului foarte ridicată (valori duble comparativ cu România) se află cele care prezintă și cele mai mici valori ale locurilor de muncă vacante, cum ar fi Spania, cu o rată a șomajului de 12,2%, Grecia (11,1%), Italia (7,7%) sau Franța (7,3%). Spre comparație, o situație asemănătoare cu cea a României se află în Slovacia, Croația, Estonia dar și în Luxemburg și Irlanda.
„După ce rata șomajului și situația locurilor de muncă vacante au început să revină la normal, în urma anilor dificili din timpul pandemiei COVID-19, când mulți oameni căutau un loc de muncă din cauza restricțiilor impuse de guvern, analiza actuală a cererii și ofertei de forță de muncă arată o reorganizare a locurilor de muncă disponibile”, se precizează în raport.
În concordanță cu politicile europene de transformare digitală a ocupării, cât și cu politicile de flexibilizare a muncii, tendința României spre o rată scăzută a locurilor de muncă vacante trebuie să fie analizată în acord cu nevoia de autonomie și mobilitate a persoanelor care desfășoară munci de tip gig (persoane care lucrează pe cont propriu, n.r.) prin intermediul platformelor digitale de muncă, sau a persoanelor cu contracte intermitente și activități de freelancing, precizează sursa citată.
„Nu în ultimul rând, migrația economică ridicată din România joacă un rol fundamental în semnalarea unei capacități relativ reduse a pieței muncii de a absorbi noi angajați în industrie, servicii și construcții, comparativ cu țările din vest, Austria, Belgia, Olanda și Germania, care prezintă valori foarte ridicate a ratei locurilor de muncă disponibile”, mai arată documentul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane