Moody's: Băncile europene ar putea să nu aibă suficiente provizioane pentru a face față unei crize imobiliare
Numărul 38, 25 sep. - 1 oct. 2024 » Analize și sinteze
Băncile europene ar putea să nu aibă suficiente provizioane pentru acoperi creditele imobiliare neperformante, dacă presiunile severe vor conduce la o creștere rapidă a împrumuturilor cu probleme, arată un raport publicat în aceste zile de agenția de evaluare Moody's Ratings, care consideră, însă, că cel mai probabil băncile au suficiente rezerve de capital pentru a face față unei crize, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Proprietarii de imobile din Europa au fost afectați de scăderea prețurilor și creșterea costurilor cu împrumuturile, ceea crește riscul ca împrumuturile lor bancare să nu poată fi rambursate, chir dacă reducerile de dobândă adoptate de Banca Centrală Europeană au început să le ofere o gură de oxigen.
Moody's a simulat care ar fi consecințele unei deteriorări semnificative a calității împrumuturilor imobiliare pentru cele mai expuse 21 de bănci europene, plecând de la un scenariu bazat pe stresul care a lovit băncile după criza financiară globală din 2008. Băncile incluse în simulare sunt cele cu cea mai mare expunere pe sectorul imobiliar comercial raportată la capitalizarea lor. Peste jumătate din aceste bănci sunt din Germania, multe dintre ele fiind specializate pe sectorul imobiliar, iar restul din țări precum Suedia, Austria și Danemarca.
Moody's a plecat de la ipoteza unui nivel al rezervelor pentru credite neperformante de 40%, media raportată de marile bănci europene în ultimii cinci ani. Dar agenția de evaluare subliniază că, în primul trimestru al acestui an, acoperirea reală a fost mai mică, de 33,5%, ceea ce reflectă faptul că creditele cu probleme au crescut mai rapid decât provizioanele.
„Chiar dacă o migrație spre o calitate mai bună a activelor ar putea justifica o acoperire mai mică, vedem un risc crescut ca băncile să fie insuficient provizionate”, susține Moody's în raportul său.
Acest raport vine după un avertisment lansat luna trecută de Banca Centrală Europeană, care a descoperit că băncile din zona euro au fost mult prea optimiste în evaluările lor cu privire la proprietățile comerciale, ceea ce ar putea să mascheze o deteriorare a creditelor.
Potențialele presiuni ar fi mai mari pentru băncile cu o expunere mai mare pe clădirile de birouri din SUA și Marea Britanie și mai reduse pentru băncile care acordă credite pentru proiecte de locuințe, a descoperit Moody's, care a adăugat că toate băncile analizate ar rămâne peste pragurile minime de capital. „Testele noastră includ o serie de ipoteze simpliste dar sugerează că nu ar exista încălcări ale cerințelor referitoare la nivelul minim de capitalizare”, a subliniat Moody's.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial