Moscova, Istanbul și București, pe primele locuri în Europa privind blocajele în trafic
Numărul 20, 4-10 iunie 2019 » Roza vânturilor
Orașele Moscova, Istanbul și București erau anul trecut pe primele locuri în Europa în privința blocajelor înregistrate în trafic, conform clasamentului anual realizat de compania olandeză de sisteme de navigație TomTom, informează site-ul dutchnews.nl, citat de Agerpres. La nivel global, Bucureștiul s-a situat pe locul 11 în 2018, după ce în 2017 a fost pe locul zece. În medie, șoferii din București irosesc cu 48% mai mult timp blocați în trafic, față de o medie de 65% în Mumbai (India), 63% în Bogota (Columbia), 58% în Lima (Peru), 58% în New Delhi (India) și 56% în Moscova (Rusia). Mumbai, Bogota, Lima, New Delhi și Moscova sunt cele mai aglomerate cinci orașe din lume, conform TomTom.
În Europa, cele mai cele mai aglomerate cinci orașe sunt Moscova, Istanbul, București, Sankt Petersburg și Kiev. De asemenea, Bruxelles, Londra și Paris sunt pe locurile 11, 12 și 13.
În America de Nord, cele mai aglomerate orașe sunt Mexico City, Los Angeles, Vancouver, New York și San Francisco.
În ultimul deceniu au sporit blocajele în trafic pe plan global și aproape 75% din orașele incluse în clasamentul TomTom au devenit mai aglomerate sau și-au menținut congestia în perioada 2017 - 2018, doar 90 de orașe înregistrând un declin.
O metodă de reducere a blocajelor înregistrate în trafic o reprezintă restricționarea folosirii autovehiculelor. Interzicerea unor mașini în anumite zile a fost implementată cu succes în orașe ca Manila, Mexico City, Bogota și Beijing. Decizia Londrei de a introduce o taxă pentru vehiculele care circulă în zonele aglomerate a avut un efect similar.
Alte orașe, cum ar fi Dhaka, Jakarta, Lahore sau cele din China și India și-au extins rețeaua de metrou, dar analiștii avertizează că ar putea să nu fie suficient pentru decongestionarea traficului.
Al optulea raport „TomTom Traffic Index” a analizat datele privind traficul urban din 403 de orașe din 56 de state de pe șase continente.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice