Motivații și opțiuni
Numărul 50-51, 18 dec. 2024 - 14 ian. 2025 » La început a fost cuvântul...
Este de apreciat preocuparea mijloacelor de informare în masă de a aborda teme de cel mai larg interes, specifice perioadei actuale. Dar, ca în toate rubricile găzduite de acest spațiu publicistic, consemnăm, cu mult regret, că se înregistrează și numeroase derapaje de la regulile exprimării publice corecte. Astfel, în legătură cu motivațiile unor performanțe, în special economico-sociale, o revistă săptămânală aprecia că „resorturile, determinarea și fundamentarea opțiunilor reprezintă cheia unor rezultate pozitive și cu efecte benefice”. În acest caz, avem de-a face mai ales cu nerespectarea raportului dintre parte și întreg, întrucât „determinarea” face parte din procesul de „fundamentare”, iar „performanțele” indică... „rezultate pozitive”.
În aceeași ordine de idei, consemnăm o frază dintr-o informație radiofonică: „Opțiunea companiei X pentru alegerea celor mai bune soluții se explică prin capacitatea de a identifica nișe de oportunitate și segmente ale pieței posibil de pătruns”. Care ar fi în acest exemplu diferența dintre „opțiune” și „alegere” și dintre „nișă de oportunitate” și „segmente ale pieței posibil de pătruns”? Evident, niciuna!
O eroare asemănătoare a „comis” și un participant la o dezbatere televizată. „Se impune o alegere selectivă și diferențiată atunci când trebuie să optăm în fața mai multor șanse bune”. Aici găsim un cumul de erori: orice „opțiune” reprezintă o „selecție” din mai multe posibilități, orice „alegere” este, implicit, o „selecție”, iar „șansele” sunt întotdeauna „bune”, spre deosebire de... „neșanse”. Așa că, pentru a evita „neșansele” (nu numai în sfera publicisticii) este necesar să folosim și „oportunitățile” oferite de dicționare. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial