MTI a transmis la Comisia Europeană proiectul major „Drum expres Craiova-Pitești”
Telex » Știri 4 ianuarie 2021
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) anunţă că a finalizat, la sfârşitul anului trecut, procesul de evaluare, contractare și de transmitere la Comisia Europeană a proiectului major „Drum expres Craiova-Pitești”. „Obiectivul general al contractului de finanțare Drum expres Craiova-Pitești îl reprezintă crearea unei căi de comunicație moderne între orașele Craiova și Pitești, cu implicații în dezvoltarea regională a zonei. Prin implementarea acestui proiect se va realiza legătură între cele două ramuri ale coridorului TEN-T Core Rin-Dunăre din România, asigurându-se astfel creșterea siguranței utilizatorilor și îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economică în UE, contribuind astfel la dezvoltarea pieței interne cu scopul de a crea condițiile pentru creșterea volumului investițiilor, promovarea transportului durabil şi a coeziunii in rețeaua de drumuri europene”, precizează MTI, într-un comunicat.
Pe lângă importanta națională, proiectul va deservi în condiții bune traficul de tranzit internațional, de mărfuri şi persoane de pe teritoriul României, asigurând mobilitatea şi conectivitatea regiunii sud-vestice a țării cu rețeaua națională TEN-T Core.
Obiectivul specific al contractului de finanțare este reprezentat de construcția unui drum expres în lungime de 121,185 km de 2x2 benzi, 10 noduri rutiere, 75 poduri și pasaje și 26 intersecții denivelate fără acces, precum și 3 baze întreținere şi deszăpezire, 4 spaţii de servicii și 4 parcări de scurtă durată.
Valoarea totală a proiectului este de circa 4,934 miliarde lei, din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este 4,162 miliarde lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată). Perioada de implementare este de 61 luni, respectiv între 1 decembrie 2018 și 31 decembrie 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național