Mugur Isărescu: Nu propunem o stimulare a creditării spre zona exuberanței raționale
Telex » Știri 24 iunie 2021
Banca Națională a României nu dorește o stimulare a creditării spre zona exuberanței raționale, o creștere rapidă a creditării care să se termine în explozia creditelor neperformante, a declarat, la seminarul cu tema „Obiectiv: Creșterea intermedierii financiare”, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Agerpres. „Am organizat (…) un seminar-dezbatere pe o temă care de mult timp ne preocupă pe toți: cum să creștem sănătos intermedierea financiară, respectiv să avem o creștere a creditului neguvernamental cu o rată superioară creșterii economice. În alți termeni, să crească ponderea creditului neguvernamental în Produsul Intern Brut. Deși nu este în titlul seminarului, am ales să folosesc intenționat sintagma creștere sănătoasă, pentru a preciza de la început că nu dorim orice creștere a creditului. Nu propunem o stimulare a creditării spre zona, să-i spunem, exuberanței raționale, ca să folosesc cuvintele lui Alan Greenspan, exuberanță sau creștere rapidă a creditării care să se termine în explozia creditelor neperformante, apoi sau concomitent în acuze vehemente adresate băncilor pentru un așa numit comportament înșelător sau să se termine în pierderea încrederii între bancă și client și apoi mulți, mulți pași înapoi în ceea ce privește intermedierea”, a spus Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a menționat că a trăit de două ori acest „coșmar” și nu dorește să îl repete. El a menționat că acest fenomen s-a întâmplat în anii '90, dar și în anii '2000, în urma creditării în valută.
„Nu apăsăm pe o pedală a accelerării creditării cu orice risc. (…) Pentru a găsi răspunsuri adecvate la această provocare - cum să creștem sănătos intermedierea financiară - apelăm mai întâi la dialog între părțile interesate, între bănci și clienți, între autorități și clienți, între instituții și media, între diferite părți care se exprimă și spun că reprezintă opinia publică. Deocamdată nu prezentăm astăzi concluzii. nu avem așa ceva, ci vă prezentăm perspective, idei, probleme, soluții posibile, în dezbatere, în vederea elaborării în lunile următoare a unui raport care abordează această problemă extrem de importantă”, a afirmat Mugur Isărescu.
Potrivit oficialului băncii centrale, raportul este elaborat într-o primă formă, dar nu poate fi prezentat.
Mugur Isărescu a adăugat că la BNR a fost format un grup de lucru încă de anul trecut și este condus de fostul viceguvernator al BNR Eugen Dijmărescu. Acest grup de lucru încearcă „de ceva vreme să pună cap la cap” o serie de propuneri din diferite domenii: educațional, legislativ, administrativ, tehnologic. Propunerile ar urma să permită să se răspundă concret la chestiunea plafonării intermedierii financiare din ultimii ani, a precizat guvernatorul.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice