Municipiul Iași a devenit al 42-lea oraș-pilot al Programului de Dezvoltare Urbană Durabilă a Orașelor Verzi, derulat de BERD
Numărul 21-22, 2-15 iunie 2020 » Roza vânturilor
Primăria Municipiului Iași informează că își va elabora propriul Master Plan Oraș Verde (Green City) cu ajutorul unui program de consultanță și asistență oferit în mod gratuit de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Astfel, zilele trecute, BERD a anunțat municipalitatea că Iașiul a devenit al 42-lea oraș-pilot al Programului de Dezvoltare Urbană Durabilă a Orașelor Verzi (Green Cities). Pornind de la constatarea că orașele generează trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră, iar reducerea acestor emisii reprezintă o oportunitate excelentă pentru combaterea schimbărilor climatice, BERD a înființat în 2016 programul Orașe Verzi, în valoare de 1,5 miliarde de euro. Acesta ajută fiecare oraș selectat să adapteze soluții la nevoile proprii de mediu cu o combinație unică de măsuri, toate concepute pentru a îndrepta orașele către emisii de carbon reduse. Odată cu aderarea la acest program, orașele întreprind câte un proiect declanșator și își elaborează propriul Plan de acțiune pentru a deveni Oraș Verde.
Potrivit unui comunicat al municipalității, Primăria Municipiului Iași a inițiat elaborarea Master Plan-ului Oraș Verde (Green City) în baza metodologiei dezvoltate de BERD împreună cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și cu Consiliul Internațional pentru Inițiative Locale în Sectorul de Mediu (ICLEI). După includerea în programul Orașe Verzi, Primăria va înainta BERD draftul documentației actuale, în vederea revizuirii acesteia, efortul financiar al asistenței și consultanței fiind suportat de instituția bancară. Primul proiect al Municipiului Iași în cadrul programului BERD Orașe Verzi este preconizat să vizeze reabilitarea unor clădiri publice și să fie anunțat la sfârșitul acestui an. „Un oraș verde este un oraș cu performanțe de mediu ridicate și care face pași importanți spre reducerea emisiilor de carbon, a consumului de apă și de energie, prin transport public ecologic, extinderea spațiilor verzi, facilități pentru bicicliști, soluții de management inteligente pentru trafic, reciclarea deșeurilor, maximizând în același timp beneficiile economice și sociale”, a declarat primarul municipiului.
Primăria Municipiului Iași și BERD colaborează încă din 2001 pentru diverse proiecte de termoficare, apă și transport urban.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice