Municipiul Iași a fost desemnat Capitala Tineretului din România, ediția 2019-2020
Numărul 44, 13-19 nov. 2018 » Roza vânturilor
Municipiul Iași a fost desemnat Capitala Tineretului din România 2019-2020, cu prilejul Summitul Tinerilor, eveniment desfășurat la Baia-Mare, oraș care deține în prezent acest titlu. Celelalte orașe finaliste au fost Brașov și Roman.
Potrivit organizatorilor, #rISeUP!, conceptul câștigător care a adus titlul la Iași este bazat pe un buget consolidat estimat la aproximativ 500.000 de euro. Mandatul noii Capitale a Tineretului își va produce efectele în perioada 2 mai 2019-1 mai 2020.
Potrivit site-ului capitalatinetretului.ro, analizarea și jurizarea canditaturilor orașelor finaliste au fost realizate urmărindu-se o serie de criterii fundamentale. Accentul a fost pus pe coerența viziunii, claritatea obiectivelor și însemnătatea misiunii, dar și pe modalitățile de a corela proiectele propuse cu strategia pentru tineret și cu respectarea politicilor publice de tineret. În calitate de Capitala Tineretului din România, „Iașiul își dorește să poată antrena tinerii, organizațiile de tineret și întreaga comunitate ieșeană într-un amplu proces de dezvoltare urbană. #rISeUP! urmărește dezvoltarea unor legături sustenabile între organizațiile de tineret și administrația publică locală, alături de crearea unui cadru propice unde structurile de tineret și inițiativele îndreptate către tineri să poată coaliza, astfel încât eficiența și impactul lor asupra comunității să fie sporite”.
Împreună cu titulatura de Capitala Tineretului din România, Iașiul va intra în posesia unui premiu în valoare de 50.000 de euro, oferit de unul dintre co-inițiatorii acestui program. Adițional acestui premiu, pentru acoperirea și întregirea sumelor stipulate în bugetului proiectului, aportul financiar va veni din partea administrației publice locale, dar și din surse de finanțare provenite din partea mediului de afaceri privat.
Programul Capitala Tineretului din România este inițiat și coordonat de Comisia de Guvernanță pentru titlul de Capitala Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice