Municipiul Roman, candidat la premiul Frunza verde europeană
Numărul 44, 21-27 nov. 2017 » Roza vânturilor
Municipiul Roman se numără printre cele 15 orașe intrate în competiția pentru premiul Frunza verde europeană/European Green Leaf, acordat localităților cu o populație între 20.000 și 100.000 de locuitori, cu rezultate bune în domeniul politicii de mediu, care pun accentul pe creșterea economică „verde” și crearea de locuri de muncă. Cele mai ambițioase proiecte pe această temă (maximum două) vor fi premiate cu 75.000 euro fiecare, câștigătorii urmând să fie anunțați în iunie 2018. În cadrul aceleiași inițiative va fi desemnată și câștigătoarea titlului de Capitală verde a Europei, pentru care concurează 13 orașe din întreaga Europă.
Celelalte orașe care concurează pentru premiul Frunza verde europeană 2019 sunt: Mechelen (Belgia), Gabrovo (Bulgaria), Strovolos (Cipru), Pärnu (Estonia), Joensuu (Finlanda), Avignon (Franța), Delitzsch (Germania), Serres (Grecia), Valmiera (Letonia), Tauragė (Lituania), Horst aan de Maas (Olanda), Santarém (Portugalia), Cornellà de Llobregat (Spania) și Nagykőrös (Ungaria).
În ceea ce privește titlul de Capitală verde 2020, orașele care au intrat în competiție sunt: Gent (Belgia), Ostrava (Cehia), Tallinn (Estonia), Lahti (Finlanda), Reykjavík (Islanda), Prato (Italia), Aberdeen (Marea Britanie), Wrocław (Polonia), Guimarães și Lisabona (Portugalia), Sevilla (Spania), Bursa (Turcia) și Budapesta (Ungaria).
În total, 28 de orașe au intrat oficial în cele două competiții, un număr-record până în prezent.
Doisprezece experți independenți, recunoscuți pe plan internațional, vor realiza evaluarea tehnică a proiectelor înscrise. Lista scurtă va fi anunțată în aprilie 2018, atunci când orașele finaliste vor susține o prezentare în fața unui juriu internațional. În luna iunie, un oraș va primi titlul de Capitală verde a Europei, iar unui număr maxim de două orașe li se va acorda premiul Frunza verde europeană.
Ediția inaugurală a competiției pentru premiul Frunza verde europeană a avut loc în 2015 și a fost câștigată de Mollet del Vallès, din Spania, și Torres Vedras, din Portugalia. Galway, din Irlanda, a câștigat anul acesta, iar în 2018 premiul le va reveni localităților Leuven, din Belgia, și Växjö, din Suedia.
Competiția pentru titlul de Capitală verde a Europei a fost lansată în 2010. Zece orașe au primit până în prezent acest titlu, și anume, în ordine cronologică: Stockholm (Suedia), Hamburg (Germania), Vitoria-Gasteiz (Spania), Nantes (Franța), Copenhaga (Danemarca), Bristol (Marea Britanie), Ljubljana (Slovenia), Essen (Germania), Nijmegen (Olanda) și Oslo (Norvegia).
(Copyright foto: sayu / 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane