Muzeul Astra din Sibiu va transforma Casa Artelor într-un hub cultural
Numărul 11-12, 24 mar. - 6 apr. 2020 » Roza vânturilor
Muzeul Astra din Sibiu anunță că proiectul pentru restaurarea și revitalizarea Casei Artelor a fost declarat admis în urma ultimei etape de evaluare, cea tehnico-financiară, situându-se pe locul 2 din 20 de proiecte, cu 89,2 puncte. „Este vorba despre Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centrul de Activități și Resurse Regionale (CALL03-13), care va fi finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL 1 Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice. Muzeul Astra își propune să transforme Casa Artelor, după restaurare, într-un hub creativ, un punct nodal în care meșteșugurile (trecute, prezente, viitoare) devin corolarul tuturor activităților de valorificare a acestui monument istoric cu o însemnătate deosebită. Noile spații ale clădirii vor primi noi funcții astfel încât mai mult de 80% din suprafața utilă va fi dedicată activităților culturale: expoziții de bază și temporare, săli multifuncționale pentru activități de instruire formală și non-formală, spații pentru activități de educație muzeală și pro-patrimoniu, spații fluide pentru proiectele creative ale comunității și noi forme ale antreprenoriatului cultural, spații pentru memorie culturală (zone de acces la baze de date și cataloage digitale ale meșteșugurilor și meșteșugarilor), spații pentru experimentare și interactivitate, pentru punerea în valoare a produselor meșteșugărești și artizanale, spații pentru recreere, pentru întâlnire și socializare pentru comunitate”, se precizează într-un comunicat al muzeului.
„Este un o mare bucurie și un prilej de mândrie pentru noi toți că am reușit să trecem cu brio de această evaluare. Implementarea acestui proiect un numai că va crește impactul pe care Muzeul Astra îl are în comunitatea sibiană prin dezvoltarea unui program cultural nou și consistent în centrul istoric, așa cum ne doream de foarte multă vreme, ci mai ales pentru impactul considerabil pe care acesta îl va produce în rândul meșterilor tradiționali. Este prima ocazie reală pe care aceștia o au de a-și certifica competențele dobândite și de a primi un sprijin considerabil pentru a face față provocărilor societății contemporane, pentru a se adapta la cerințele și nevoile pieței”, a declarat Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra.
Proiectul va fi implementat in parteneriat cu Mussene I Sor Trondelag din Trondheim, Norvegia, pe o perioada de 42 de luni, și va avea o valoare totală de peste 2,5 milioane euro, beneficiind de un sprijin financiar nerambursabil de circa 2 milioane euro, derulat prin Ministerul Culturii - Unitatea de Management a Proiectului calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021. Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională