Muzeul Hărților | Jazz in the Garden - Recital Analia Selis, Julian Caeiro, Damian Foretic
Numărul 19, 15-21 mai 2024 » Roza vânturilor
Sâmbătă, 18 mai 2024, orele 19:00, stagiunea Jazz in the Garden revine la Muzeul Hărților cu un concert special susținut de Analia Selis (voce), Julian Caeiro (pian), Damian Foretic (bandoneon), inclus în turneul național aniversar "Tango Autentico", cu ocazia împlinirii 20 ani de carieră artistică și 10 ani de tango.
Evenimentul este organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) în parteneriat cu Muzeul Hărților.
Intrarea la concert este liberă.
▪ Analia Selis
Stabilită din anul 2003 în România, după studii muzicale urmate în țara sa natală (Argentina) și în SUA, Analia Selis a fost inițial apreciată ca interpretă de pop latino-american și a devenit cunoscută publicului român după obținerea premiul al III-lea la Festivalul Internațional "Cerbul de Aur" (2004). Din 2014, Analia a ales o nouă cale de exprimare artistică: tango-ul, genul muzical fascinant și pasional născut în Argentina. Într-un frumos parcurs artistic construit așadar între țara în care s-a născut și țara ei de adopție, Analia Selis a dăruit publicului român proiecte de calitate, în care cele mai cunoscute tango-uri semnate de mari compozitori ca Astor Piazzolla, Carlos Gardel sau Sebastian Piana sau fost interpretate în mod tradițional, așa cum se cânta pe vremuri în Argentina, țara unde, la granița cu Uruguay-ul, s-a născut undeva la finalul sec. XIX acest tip de muzică și dans.
Ca urmare a succeselor sale, Analia Selis a fost invitată să concerteze cu mari orchestre din Elveția (Biel Solothurn Symphony Orchestra), Cehia (Hradec Kralove Philharmonic Orchestra), Lituania (Klaipeda Symphony Orchestra), Argentina (National University of Tucuman Symphony Orchestra) sau alături de ansambluri ca Gaudeamus Quartet, Contempo Quartet ș.a. De asemenea, a urcat pe scena unor importante festivaluri muzicale: Festivalul Internațional "George Enescu" (România), Radio Song Festival (Beijing, China), Kammermusiktage Barth Festival (Germania), Das Einzigartige Crossover Festival (Elveția), Festivalul și Concursul Internațional de Violoncel de la KlaipÄda (Lituania), Concentus Moraviae Festival (Cehia) ș.a. În 2022, Comitetul Interministerial Argentinian i-a acordat distincția de "Country Brand Ambassador", ca rezultat al contribuției sale la construirea identității naționale argentiniene în străinătate.
▪ Julian Caeiro
Pianist, compozitor și aranjor specializat în tango, născut în Buenos Aires, Julian Caeiro a urmat studii muzicale în Argentina. A efectuat turnee în Germania, Elveția, Franța, Italia, România, Statele Unite ale Americii, Japonia, China, Brazilia, Chile și Uruguay, participând la producții majore de muzică argentiniană și muzică clasică. Din 2021, lucrează în calitate de aranjor și director muzical pentru Ministerul Culturii din Argentina, realizând producții muzicale de mare anvergură, derulate la Kirchner Cultural Center și TecnĂłpolis. În prezent este director muzical al duo-ului "Caeiro Velazquez" și al grupului "Elegante Sport", alături de care pregătește cel de-al treilea album al său.
▪ Damian Foretic
Bandoneonist și compozitor argentinian dedicat interpretării, predării și promovării tangoului și a muzicii argentiniene, Damian Foretic a împărțit scena cu personalități ale culturii argentiniene. În calitate de membru al companiei "Tango PasiĂłn", dar și în proiecte proprii, a efectuat turnee în peste 100 de orașe din țări precum Rusia, Polonia, Finlanda, Irlanda, Anglia, Danemarca, Germania, Italia, Elveția, Austria, Cehia, Franța, Belgia, Spania, Portugalia, Maroc, Brazilia, Mexic, Columbia, Uruguay, Thailanda, Vietnam, Filipine și Japonia. În iulie 2021, a primit premiul I în cadrul Concursului Internațional "Piazzolla Trani 2021", la categoria bandoneon solo. În august 2022, a primit premiul al III-lea la Concursul Internațional "Heinrich Band", desfășurat la Iglesias, Italia. În prezent, este foarte activ ca profesor și interpret.
(Sursa foto: www.muzeulhartilor.ro)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională