Muzeul Hărților | Noaptea Geografiei. Tur ghidat în București
Numărul 14, 10-16 apr. 2024 » Roza vânturilor
Muzeul Hărților îi invită pe cei interesați vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 18:00, la un tur ghidat în București, susținut de geograful Cezar Buterez. Potrivit unui comunicat al instituției, acest eveniment are loc cu ocazia participării pentru întâia dată a Muzeului Hărților la "Noaptea Geografiei" ("GeoNight"). Participanții vor vizita locuri din oraș considerate repere în istoria cartografiei românești, în încercarea de a înțelege modul în care s-a dezvoltat știința studierii și a realizării hărților în România.
Participarea la turul ghidat se face în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere prin achitarea biletului în valoare de 15 lei/persoană, online: https://eventbook.ro/other/bilete-noaptea-geografiei-tur-ghidat-in-bucuresti.
Punctul de plecare va fi la sediul muzeului, pe strada Londra nr. 39, sector 1, București, începând cu ora 17:30.
„Harta folosită pe traseu va ajuta participanții să privească cu mai multă luare-aminte geografia de astăzi a orașului și să își amintească de relația strânsă dintre cartografie și teren. La inaugurarea Societății Geografice, în anul 1875, Domnitorul Carol I spunea că «prin hartă se va scoate țara din regiunea necunoscutului». Cuvântarea sa a făcut referire la secolele anterioare, în care hărțile ce înfățișau teritoriile țărilor române cu greu puteau fi socotite vrednice de luat în seamă ca documente geografice. În deceniile care au urmat, hărțile au reușit să dea «lumini noi și temeinice», reflectând astfel progresul în cunoașterea geografică. Cu toate acestea, multe secvențe din istoria cartografiei românești au rămas în «regiunea necunoscutului», chiar și după aproape 150 de ani”, menționează organizatorii, în comunicat.
"Noaptea Geografiei" / "GeoNight" a fost inițiată în 2017, în Franța, de către Comitetul Național Geografic Francez, iar din anii următori, cu sprijinul EUGEO (Association of Geographical Societies in Europe) și IGU (International Geographical Union) în mai multe țări din lume se organizează variate manifestări cu ocazia GeoNight.
Cezar Buterez este geograf și doctor în geografie umană din 2015. Domeniile sale de interes sunt geografia istorică, geografia culturală, toponimia, cartografia și sistemele informaționale geografice. Realizează hărți, construiește baze de date, cercetează arhive publice și particulare, întreprinde expediții pe teren și, uneori, scrie și vorbește despre ceea ce descoperă, în încercarea de a contribui la misiunea educațională și culturală a geografiei.
Muzeul Hărților din București este printre puținele instituții culturale cu acest specific din lume. Muzeul își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunității, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul și angajarea creativă.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial