Muzeul Internațional al Spionajului de la Washington a fost redeschis
Numărul 17, 14-20 mai 2019 » Roza vânturilor
Muzeul Internațional al Spionajului de la Washington (SUA) s-a redeschis, după ce instituția privată a finalizat procesul de mutare și regândire a formulei de expunere într-o nouă clădire, potrivit The Washington Post, informează Mediafax. Instituția, fondată de un veteran din marina americană, Milton Maltz, s-a mutat într-o nouă clădire, dar, în ciuda denumirii de muzeu internațional, nici noua formulă nu pare să depășească prea mult concentrarea asupra istoriei SUA în domeniu, notează Le Figaro.
De altfel prezentarea noii povești pe care o spun exponatele adunate în muzeu începe cu scrisoarea prin care primul președinte american, George Washington, îl numește ca șef al spionajului pe Nathaniel Sackett, cel care a înființat rețeaua Culper, considerată prima de spionaj americană.
Noua formulă de prezentare include exponate, materiale video, instalații interactive legate de diferite aspecte ale activității de spionaj.
Vizitatorii pot să își testeze aptitudinile de analiză, memorie și observație cu ajutorul diferitelor instalații care simulează operațiuni de spionaj sau procesul de decizie pentru declanșarea unui raid. Pe lângă acestea, muzeul se laudă cu automobilul Aston Martin DB5 folosit de personajul James Bond în lungmetrajul Goldfinger, din 1964, dar și un mic submarin britanic folosit în Al Doilea Război Mondial, precum și cu înregistrări ale schimburilor de mesaje sovietice din Berlinul de Est din anii '50.
Expunerea surprinde și momentul furtului tehnologiilor americane de agenți chinezi, dar și aspectele macabre ale meseriei, o secțiune fiind dedicată interogatoriilor sub tortură, o masă folosită pentru controversata procedură numită „waterboarding” fiind prezentată publicului, arată Washington Top News.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile