Muzeul Național al Literaturii Române, premiat internațional pentru educație, inovație și creativitate
Numărul 36, 28 sept. - 5 oct. 2021 » Eveniment
Ori de câte ori cultura noastră națională, fie că este vorba despre literatură, filme, opere de artă, fie că sunt vizate instituții din aceste domenii, se bucură de prestigioase aprecieri internaționale, ni se oferă tot atâtea prilejuri de reflecții pe teme de un incontestabil interes public. Această remarcă și-a reconfirmat valabilitatea la recenta ceremonie de decernare a Premiilor acordate de European Museum Academy (EMA), fundație de anvergură internațională, profilată pe stimularea activităților specifice muzeelor naționale. Ceremonia, desfășurată online, a fost marcată de un moment de natură a genera o legitimă satisfacție iubitorilor de artă și cultură din țara noastră: premierea Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) din București pentru reușita a două proiecte inovative. Primul a consemnat recunoașterea performanței reprezentate de însăși amenajarea acestei instituții după retrocedarea sediului din bulevardul Dacia și mutarea în clădirea mai modestă, dar monument istoric, din strada Nicolae Crețulescu nr. 8 (lângă Biserica Albă) și al doilea ca semn de profundă apreciere pentru înființarea Casei Memoriale „Anton Pann” din strada Anton Pann nr. 20 (lângă Biserica Sfântul Stelian – Lucaci).
În motivația juriului care a decis să acorde MNLR Premiul DASA Award (care are drept criteriu de selecție calitatea oportunităților de învățare, a activităților de educație muzeală, inovația și creativitatea) se arată, printre altele: „Muzeul Național al Literaturii Române este un exemplu de urmat în peisajul muzeal românesc în ceea ce privește aspirațiile sale sociale și modalitatea în care reușește să le pună în practică. Aceasta răspunde provocării de a crea un muzeu literar viu, pornind într-o călătorie impresionantă de când s-a mutat într-o clădire nouă, în 2017. Expoziția permanentă impresionează prin amenajarea/dispunerea sa discretă, dar bine realizată, care completează clădirea istorică ce o adăpostește. În programele sale educaționale, muzeul dă dovadă de curaj și de o atitudine fără compromis/exemplară, funcționând ca un vehicul pentru problemele sociale actuale. În centrul activității sale se află literatura interactivă, în care metodologia constă în a oferi vizitatorilor săi elementul de noutate, într-o formă coerentă și atractivă”.
Pentru a aprecia Premiul dintr-o perspectivă internațională, menționăm că MNLR a câștigat într-o competiție în care printre finaliști s-au aflat „Rembrandt House Museum” din Amsterdam (Olanda) și „Stapferhaus” din Lenzburg (Elveția).
Academia Europeană a Muzeelor (EMA) a evaluat exigent cele două proiecte premiate prin prisma unui mare număr de criterii, între care contribuțiile efective la promovarea celor mai avansate modalități de amenajare a spațiului muzeal, organizarea și desfășurarea unei activități proprii de cercetare în domeniul de specializare (literatura română, în conexiune strânsă cu literatura universală), inițierea de dezbateri pe teme majore ale culturii contemporane, difuzarea, inclusiv prin Editura MNLR, a cunoștințelor de profil, îmbinarea armonioasă a tradiției cu inovarea. A fost apreciată, în mod deosebit, concepția unitară a celor două proiecte, faptul că au conținut soluții convergente în sfera educației culturale a publicului larg.
Toate acestea sunt noi și convingătoare argumente pentru a se vizualiza Muzeul în vederea cunoașterii directe a bogăției inestimabile de mărturii despre marii scriitori români din toate timpurile. Cu siguranță, viitorii vizitatori în premieră vor deveni – și ei – prieteni apropiați ai Muzeului, asemenea miilor de iubitori ai literaturii care i-au trecut pragul, bucurându-se din plin de roadele activității unui colectiv de specialiști caracterizat prin pasiunea, competența și un grad înalt de angajament în slujirea interesului public.
(Sursa foto: ro.wikipedia.org)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane