Muzeul Național Bran a fost redeschis într-un nou spațiu
Telex » Știri 8 februarie 2019
Muzeul Naţional Bran, instituţie din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a fost redeschis, într-un nou spaţiu, inforemează News.ro. Turiştii pot vizita obiectele provenite din fondul regal al Castelului Bran, precum şi alte colecţii de artă reprezentative.
Muzeul Naţional din Bran a fost înfiinţat în 1957 şi, până în 1991, a fost adminstrat de autorităţile locale judeţene din Braşov, după care a fost preluat de Ministerul Culturii. Muzeul are trei secţii: Secţia Castel, care funcţionează în Castelul Bran, Secţia Etnografică, un muzeu al satului brănean, şi Vama Medievală.
Secţia Castel a fost închisă în 2009, când Castelul Bran a fost preluat de Dominic de Habsburg, toate piesele din castel deţinute de statul român fiind mutate în Vama Medievală. Din luna august 2016, clădirea Vămii Medievale a intrat în posesia familiei de Habsburg, care are şi castelul. În plus, terenul pe care se afla Secţia Etnografică a muzeului a fost retrocedat. Muzeul Naţional Bran are 10.000 de obiecte de patrimoniu.
În 2016, ministrul Culturii de atunci, Vlad Alexandrescu, anunţa că patrimoniul secţiei Vama Medievală Bran din cadrul Muzeului Naţional Bran va trece în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, prin Muzeul Judeţean de Istorie Braşov. Acesta din urmă va preda colecţia în administrarea viitorului Muzeu al Comunei Bran.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale