Muzeul Țăranului Român vă invită la o călătorie în jurul Pământului în 80 de minute
Numărul 4, 19-25 aprilie 2016 » Roza vânturilor
La Muzeul Național al Țăranului Român din București, Sala „Irina Nicolau”, poate fi vizitată, până la 5 mai 2016, expoziția „Ocolul lumii în 80 de minute. După Jules Verne”, care își propune o interpretare a modului în care și‐a imaginat celebrul autor ocolul lumii la vremea lui, în 1872. Vizitatorii pot admira exponatele de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00, accesul fiind gratuit.
„Ocolul lumii în 80 de minute. După Jules Verne” nu reprezintă o reconstituire fidelă a unor fapte reale și nici relatarea unui studiu științific, ci se dorește a fi o ilustrare a unei cărți în care desenele sunt înlocuite cu veșminte și obiecte autentice, care ar fi putut fi văzute la sfârșitul secolului al XIX‐lea de Jules Verne și eroii săi.
În 1872, când a scris Jules Verne cartea, mai existau zone necunoscute pe glob. În Europa se știa destul de puțin despre Arabia, India, China sau Japonia. Dezvoltarea rețelei de cale ferată în ținuturi altădată greu de străbătut, traversând America de Nord sau India, și Canalul Suez au oferit noi oportunități de explorare care par să‐l fi inspirat pe Jules Verne pentru romanul său.
Expoziția recreează atmosfera poetică de la sfârșitul secolului al XIX‐lea printr-o serie de compoziții care reconstituie etapele călătoriei descrise în celebrul roman al lui Jules Verne. (O.P.)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial